(FOTO) Neverjeten prizor: Na slikovitem otoku z ljubkim oblačkom obiskovalce pričaka zgolj čreda ovc

D.Ži
16.02.2023 11:17

Lítla Dímun se zdi kot znameniti otok iz filma Jurski park, a dinozavrov na njem ne boste našli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Lítla Dímun je edini od osemnajstih Ferskih otokov brez prebivalcev, lahko pa na njem srečate veliko ovc, ki se prosto pasejo in sprehajajo po travnikih. 

Medtem ko so nekateri otoki znani po vznemirljivi preteklosti ali naravnih čudesih, je Lítla Dímun poseben po oblakih, ki so pogosto nad njim. Najmanjši v arhipelagu danskih Ferskih otokov je zaradi svojega puhastega dodatka pravi fenomen.

Oblak nad njim nastane, ko si vlažen zrak utre pot čez vrh gore. Vlažen zrak izhlapi, nastane pa oblak, ki je podoben gobji kapici ali letečemu krožniku.

Profimedia

Prvotno je bil Lítla Dímun dom večje črede divjih ovc, ki so jih v 19. stoletju iztrebili. Zamenjale so jih krotke, deloma udomačene ovce, ki jih lastniki obiščejo večkrat na leto. Za vzpon na otok uporabljajo vrvi, ki jim pomagajo pri premagovanju strmih pečin. Pred množičnim turizmom Lítla Dímun varuje morje, ki je pogosto zelo valovito. Do otoka lahko priplujete, šele ko se valovi umirijo.

Ferski otoki in Grenlandija sta dve avtonomni ozemlji Kraljevine Danske, ki ležita v Atlantiku. Grenlandija je, površinsko gledano, največji otok na svetu, a na njej živi le 56 tisoč ljudi. Ferski otoki so precej manjši, a na njih živi le 7 tisoč ljudi manj kot na Grenlandiji.

Skupno je naseljenih 17 od 18 otokov, nahajajo se med Škotsko in Islandijo. Ti vulkanski otoki so med seboj povezani z dvema podzemnima tuneloma, tremi mostovi in ​​številnimi trajektnimi linijami, piše portal dnevnik.punkufer.hr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta