(FOTO) Neverjetno lepo mestece skriva zanimivo zgodovino: Prebivalce so nekoč postavili pred težko dilemo

D.Ži
13.02.2023 10:12

Pravi šarm enega najlepših evropskih univerzitetnih mest začutite, ko se izgubite v pisanih in življenja polnih ulicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se znoči, Leiden zažari v svoji nočni podobi. 
Profimedia

Če se pripravljate na potovanje v Amsterdam ali vožnjo z avtom po Nizozemski, obvezno obiščite Leiden. To ljubko univerzitetno mesto je še vedno nekoliko spregledano, četudi je le pol ure vožnje iz Amsterdama. Zelo lepo je in ponuja toliko, da se boste vanj najverjetneje zatreskali. 

Leiden city sundown eveving Leiden view Holland outside outdoors canal lanters light romantic cityview Netherlands horizontal,Image: 92697098, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Univerza, tulipani in Rembrandt

Leiden je najbolj znan po tem, da ima eno najbolje ohranjenih zgodovinskih središč na Nizozemskem. V mestecu s 120.000 prebivalci študira kar 20.000 študentov na najstarejši nizozemski univerzi. Legenda pravi, da so prebivalcem Leidna kot nagrado za obrambo mesta pred španskimi napadalci konec 16. stoletja ponudili izbiro: neplačevanje davkov ali ustanovitev univerze. Izbrali so univerzo in stoletja pozneje je tam poučeval tudi Einstein, piše hrvaški portal PunKufer.

tourist harbour Leiden Holland sightseeing boat restaurant terraces boat,Image: 178888846, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Tu se je rodil Rembrandt, a tudi slavna zvezda iz logotipa pivovarne Heineken. Na stoletje starem napisu lokala v središču Leidna so namreč našli starodavno rdečo zvezdo, katere pet konic tradicionalno simbolizira pet elementov pivovarstva: vodo, kvas, hmelj, ječmen in umetnost varjenja piva. Hortus Botanicus, ustanovljen leta 1590, kmalu po univerzi, je bil vrt, kjer so na Nizozemskem posadili prve tulipane.

Image: 341996209, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Zaradi bližine Amsterdama in Haaga ima Leiden zelo dobre lokalne in mednarodne prometne povezave. Če pristanete na letališču Schiphol v Amsterdamu, boste v Leiden prispeli z vlakom v samo 20 minutah. Če potujete iz Amsterdama z vlakom, vam bo to vzelo približno 30 do 40 minut, iz Haaga pa lahko prispete v 10 do 15 minutah. Če imate avto, ga je najbolj pametno pustiti na enem izmed parkirišč izven mesta in pot nadaljevati z javnim prevozom ali najetim kolesom. V mestu namreč skorajda ne boste našli parkirišča, če pa ga najdete, boste plačali okoli 5 evrov na uro.

V Leidnu so nasadili prve tulipane v Evropi.
Profimedia

Poezija na fasadah

Nobeno drugo mesto na Nizozemskem nima toliko fantastičnih muzejev, ki so le nekaj minut hoje oddaljeni drug od drugega – trinajst jih je. Če vas zanima nakupovanje, ne boste razočarani, tudi če vas zanima visoka moda ali če cenite eklektičen slog.

Image: 281768346, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Če ste prišli s kulinaričnimi nameni, boste najbrž morali ostati veliko dlje kot le en dan ali vikend, Leiden ima namreč vse, od poceni študentske hrane do mednarodne kuhinje in trendovskih (in dragih) restavracij s francosko kulinariko. Bari so zgodba zase. Pivo je tukaj nacionalna pijača, zato obvezno načrtujte obisk vsaj ene manjše pivovarne, piše PunKufer.

Image: 302947551, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

A pravi čar Leidna najbolje spoznate, če se izgubite v slikovitih tlakovanih ulicah, ki skrivajo nenavadna presenečenja. Poezija na pročeljih in skriti romantični vrtovi med hišami so le del njih. In ko se naveličate hoje, je čas, da zaplujete.

Arhitektura je zelo v severnoevropskem duhu. 
Profimedia

Kanali, ki tečejo skozi mesto, vam bodo ponudili popolnoma drugačno perspektivo, zato poskusite čim bolj vsrkati lepoto, vzdušje, zgodovino in življenje Leidna. In seveda fotografirajte, saj vam nihče ne bo verjel na besedo, kako neverjetno lepo je to mesto.

Image: 665632267, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.Contributor media restriction: {A3F31E4C-08D5-483C-8FF7-09C58013F975}, {A3F31E4C-08D5-483C-8FF7-09C58013F975}., Model Release: no
Profimedia
Image: 528730669, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta