(FOTO) Obiskovalci gora izbrali: Naj visokogorsko planinsko kočo in naj planinsko kočo upravlja isto društvo

STA, M.R.
06.09.2023 16:14

Naj visokogorska planinska koča 2023 je zavetišče v Hudičevem borštu, naj planinska koča pa koča na Sv. Jakobu, so v tradicionalnem izboru Planinske zveze Slovenije (PZS) in digitalnega medija Siol.net odločili obiskovalci gora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koča na Sv. Jakobu naj planinska in Zavetišče v Hudičevem borštu naj visokogorska planinska koča 2023
Pd Preddvor

Obe zmagovalki upravlja Planinsko društvo Preddvor. Letos je sodelovalo 152 koč, prejeli so več kot 22.000 glasov. Akcija, ki sta jo PZS in Siol.net izvedla devetič, je trajala od 31. maja do 5. septembra. Za naziv naj visokogorske planinske koče se je tokrat potegovalo 29 koč, za naziv naj planinske koče pa 123. "Letos prvič sta obe lovoriki odromali v isto planinsko društvo - PD Preddvor, kjer delo v kočah odlikujejo gostoljubje, domačnost in dobro sodelovanje," sta sporočila organizatorja.

Zavetišče v Hudičevem borštu stoji na 1328 metrih nadmorske višine na južnem pobočju Cjanovce, prej je tam stala lovska koča. Odprto je ob sobotah, nedeljah in praznikih, če vremenske razmere to omogočajo. Oskrbnik Rajko Fende je povedal, da zdaj ponujajo le tople in hladne napitke in prenočišča, da bo koča še bolj zaživela, pa si želijo, da bi lahko ponudili vsaj osnovno hrano za obiskovalce. "Kakšne klobase, zaseko," je dejal.

Zavetišče v Hudičevem borštu
Aleš Drekonja

Predvideva, da obiskovalci pridejo in se vračajo zaradi njegove prijaznosti. "Obisk je, ni pa navala, nekateri imajo raje mir, da se lahko tudi kaj pogovorimo, saj dobro poznam teren," je dejal in dodal, da je oskrbovanje pravi izziv, saj je treba do koče vse znositi.

Planinska koča na Sv. Jakobu stoji na razgledni točki na zahodnem grebenu Potoške gore zraven cerkve sv. Jakoba na 961 metrih nadmorske višine. Odprta je vse dni v tednu z izjemo ponedeljka, njena oskrbnica Mojca Markun pa je povedala, da ima sanjsko službo. "Imamo najboljšo kuharico, zato se lahko pohvalimo z vsem iz naše kuhinje. Obiskovalci imajo zelo radi ričet in domače štruklje, saj stavimo na domačo hrano in sveže sestavine," je povedala.

Aleš Drekonja, predsednik PD Preddvor, in Mojca Markun, oskrbnica Planinske koče na Sv. Jakobu
Janez Polajnar

Obe letošnji zmagovalki upravlja PD Preddvor, katerega predsednik Aleš Drekonja je povedal, da imajo urejene koče in ves čas vlagajo vanje. Kočo na Sv. Jakobu so denimo tudi s sredstvi iz razpisa gospodarskega ministrstva povsem obnovili. "Odlikujejo nas pestra ponudba in prijazne cene. Poleti, ko je sicer pri nas mrtva sezona, saj gre večina v visokogorje, prihajajo turisti in se čudijo nizkim cenam. Pomembna je tudi dobra, kakovostna hrana, trudimo se na vseh področjih." je dodal.

Planinska koča na Sv. Jakobu
Mojca Markun

Na PZS letošnjo poletno planinsko sezono ocenjujejo kot zmerno dobro. Obisk gora in planinskih koč je v veliki meri krojilo nestabilno vreme, posebno v prvi polovici poletne sezone, je povedal strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar. Dodal je, da je stabilno vreme v septembru še vedno idealno za obisk visokogorja, kjer so koče povečini odprte do konca septembra. Odprta je tudi večina planinskih koč na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Koroške, ki so jih morali po avgustovskih poplavah začasno zapreti.

Planinske koče so uporabniki ocenjevali po treh kriterijih - urejenosti, gostoljubju in ponudbi. Drugo mesto je zasedla koča na Žavcarjevem vrhu, sledita planinski dom na Boču in Lavričeva koča na Gradišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta