(FOTO) Premiera: Elektrika pri Volkswagnu pod 25 tisočaki

Peter Pirkovič
20.03.2023 12:11

Volkswagen je predstavil novo električno vozilo, ki je za zdaj v študijski obliki, a že čez dve leti ta pripelje v prodajne salone po vsej Evropi. Do leta 2026 bodo predstavili kar deset novih električnih avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen obljublja za novinca ceno pod 25 tisočaki.
Vw

Izvršni direktor Volkswagna Thomas Schäfer je v uvodnem nagovoru povedal, da se njihovo podjetje zelo in temeljito preoblikuje s ciljem, da znamka Volkswagen spet zasije, tako kot v preteklosti, ko so na avtomobilske trge po svetu pošiljali legendarne ljudske modele, kot sta denimo hrošč ali golf. V času, ko se domala vse znamke soočajo z električno preobrazbo, je pomemben drugačen pristop in zdi se, da Volkswagnu to zdaj zelo dobro uspeva.

Z dolžino nekaj centimetrov čez štiri metre je v razredu pola, po notranjem prostoru pa tam, kjer je golf.
Vw

Če se bodo držali obljub, bodo v letu 2025 na trg poslali električni avto z začetno ceno, ki bo nižja od 25 tisočakov, kar bi pomenilo, da bodo tovrstni avtomobili čez čas postali cenovno dostopni širšemu krogu kupcev. In ni še konec. Thomas Schäfer je napovedal še nekaj bolj drznega. V razvoju imajo električni avtomobil, ki na ceste pripelje leta 2026, njegova cena pa bo pod 20 tisoč evri. Istega leta predstavijo tudi električnega športnega terenca, ki bo najverjetneje zamenjava za tiguana.

Digitalna notranjost električnih avtomobilov - poenostavljena in funkcionalna.
Vw

Študijo z oznako ID.2All pri Volkswagnu predstavljajo kot avtomobil, ki je po prostornosti primerljiv z golfom. V dolžino namreč meri 4,05 metra, med sprednjo in zadnjo osjo je natanko 2,6 metra dolžine, medtem ko prtljažnik premore 490 oziroma maksimalnih 1330 prostorninskih litrov. Pri Volkswagnu so napovedali, da bo serijski primerek grajen na namenski platformi MEB Entry ​in da bo pogon, v nasprotju z aktualnimi modeli iz družine ID, speljan na sprednja kolesa. Električni motor, ki je postavljen spredaj, v študijskemu modelu zmore razvijati največ 166 kilovatov moči, za zdaj neznana kapaciteta baterij pa omogoča uporabniku do 450 kilometrov vožnje brez postanka. Moč polnjenja na hitri polnilnici je omejena na 125 kilovatov, kar pomeni, da proces polnjenja z deset na 80 odstotkov traja 20 minut. Odriv z mesta do 100 km/h je opravljen v sedmih sekundah, najvišja hitrost, elektronsko omejena kakopak, pa znaša 160 km/h.

Baterija v dnu avtomobila bo omogočala do 450 kilometrov dosega.
Vw

Zunanji videz novega Volkswagnovega "električarja" ima nekoliko drugačen oblikovalski pristop, saj je ekipa oblikovalskih mojstrov pod taktirko novega šefa oblikovanja, Andreasa Mindta (ta je krmilo oblikovanja prevzel šele v začetku februarja), ustvarila moderne linije in pri tem ohranila nekaj Volkswagnovega DNK-ja. Namreč, navdih za obliko C-stebrička so oblikovalci dobili pri golfu. Na sprednjem delu so masko oblikovali na način, da povezuje oba LED-žarometa, morda še najmanj je atraktiven zadek z osvetljenim logotipom proizvajalca. Potniška kabina je dovolj prostorna za štiri ali pet potnikov, voznikov delovni prostor pa je ergonomsko zasnovan po vzoru preostalih bratov iz družine ID. Za volanom ima mesto majhen prikazovalnik potovalnih podatkov, glavno vlogo upravljanja in povezovanja pa nosita osrednji 12,9-palčni zaslon na dotik in novo vrtljivo stikalo na grebenu med sprednjima sedežema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta