(FOTO) Prihodnost na vodi: Plavajoče mesto bo s 50.000 prebivalci plulo po svetu, brez zakonov, omejitev in dolgočasenja

07.12.2023 11:49

Okoli 10 milijard evrov vreden projekt največje ladje na svetu spreminja koncept bivanja, najdražja stanovanja bodo stala do 10 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plavajoče mesto bo plulo po svetu, a nikoli ostalo privezano tako dolgo, da bi se potniki dolgočasili.    
Profimedia

Po desetih letih načrtovanja in investicij naj bi ameriško podjetje Freedom Cruise Line International naslednje leto začelo graditi ladjo Freedom. Gre za tako imenovano plavajoče mesto, dolgo 1370 metrov in visoko 106 metrov, ki bi stalno križarilo po svetovnih oceanih – nikoli ne bi ostalo na enem mestu tako dolgo, da bi se potniki dolgočasili.  

Ladja svobode naj bi bila dolga kar 1370 metrov.
Profimedia

"Freedom Cruise bo največje plovilo, kar jih je bilo kdaj zgrajenih," je dejal Roger M. Gooch, direktor in podpredsednik Freedom Cruise Line International s sedežem na Floridi.

Bila naj bi petkrat večja od trenutno največje letalonosilke na svetu, razreda USS Gerald R. Ford. Na slikah, ustvarjenih s pomočjo računalniškega programa, je ta "ladja svobode" videti kot lebdeče parkirišče s 25 nadstropji.

Plavajoče mesto naj bi dajalo dom 40.000 prebivalcem, a prostora bo tudi za 30.000 obiskovalcev in 20.000 članov posadke.
Profimedia

Ladja svobode naj bi vključevala stanovanja, šole, bolnišnice, umetniške galerije, trgovine, parke, akvarije in podobno. Nad tem objektom bo urejeno letališče z vzletno-pristajalno stezo za manjša zasebna in komercialna letala, ki bo omogočala prevoz potnikov ali dostavo hrane.

Nenehno v gibanju. Življenje v plavajočem mestu bo kot nalašč za tiste, ki se ne želijo ustaliti. 
Profimedia

Želja podjetja, ki stoji za tem projektom, je, da ima ladja svobode 40.000 stalnih prebivalcev, 30.000 dnevnih obiskovalcev, 10.000 občasnih gostov ter 20.000 članov posadke in zaposlenih v institucijah.

Projekt "Freedom Ship" je bil prvič predlagan že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ohranja vizijo mobilne oceanske kolonije, za katero ne veljajo zakoni nobene države, kjer bi ljudje lahko živeli, delali ali uživali v pokoju brez kakršnih koli omejitev.

Na ladji bodo tudi šole, vrtci, bolnišnica ... 
Profimedia

Na realizacijo tega projekta se zaradi pomanjkanja potrebnih sredstev za gradnjo čaka že desetletja. Predvideva se, da bo ladja svobode stala okoli 10 milijard evrov, namestitev na njej pa naj bi stala od 175.000 evrov do 10 milijonov evrov – odvisno od izbrane bivalne enote.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta