(FOTO) V odmaknjeni švedski vasici izmerili -41,6 stopinje Celzija. Kako je videti življenje sredi arktičnega mraza?

D.Ži
04.01.2024 12:30

Medtem ko pri nas doživljamo precej milo zimo, pa so na severu temperature padle globoko pod ničlo. A prebivalce vasice Nikkaluokta to ne moti prav zelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cekvica v Nikkaluokti. 
Profimedia

Po Evropi temperature padajo. Berlin in Pariz bosta konec tedna predvidoma pod lediščem, britanski meteorološki urad svari pred močnim dežjem in vetrom. Ta teden naj bi bilo v Helsinkih okoli -18 stopinj Celzija, v Oslu pa so za konec tedna napovedali -20,5°C. 

Na Finskem in Švedskem so zabeležili najnižje temperature to zimo, mraz in sneg pa sta motila promet. A ena švedska vasica je še posebej globoko pod lediščem.

Kljub nizkim temperaturam je v vasici Nikkaluokta precej živahno.
Profimedia

Nikkaluokta, majhna vas, naseljena z avtohtonim ljudstvom Sami na severu Švedske, je to zimo zabeležila rekordno nizko temperaturo. V torek zjutraj so tam namerili -41,6 stopinje Celzija, je poročala švedska javna televizija SVT.

Pasja vprega je tukaj povsem običajno prevozno sredstvo.  
Profimedia

"To je najnižja temperatura, ki smo jo imeli doslej to zimo, na severu pa bo najbrž že precej hladneje," je dejal meteorolog Nils Holmqvist.

Raziskovalci so analizirali štiri desetletja podatkov o padavinah in snežni odeji na severni polobli, zlasti za marec, ko se sneg začne taliti in se spreminja v vodo.
Profimedia

Nikkaluokta je švedska vas, ki spada v občino Gällivare, meji na občino Kiruna, najbližje mestno območje, ki je približno 60 kilometrov stran. V bližini živita dve skupnosti Saamov, ki še vedno hranita črede napol udomačenih severnih jelenov.

Cerkvica na območju, kjer še vedno živijo avtohtoni prebivalci. 
Profimedia

V vasi je planinski dom, manjša trgovina z živili, restavracija, kapelica in komercialni heliport, ki je odprt le v poletnih mesecih. Vas je priljubljeno izhodišče za številne pohodniške in smučarske poti na območju Kebnekaise.

Sodobnost se je tega odmakenjenga dela Evrope v zadnjih letih dotaknila tudi arhitekturno. 
Profimedia

Nikkaluokta ima arktično podnebje, za katerega so značilne zelo nizke temperature skozi vse leto. Temperature do minus 40 stopinj Celzija za to območje niso nič nenavadnega. Tudi maja je tam večinoma pod ničlo.

Pozimi temperature padejo tudi pod 40 stopinj Celzija. 
Profimedia
Ljubitelji pohodov v vasi radi začnejo svoje avanturistične ture. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta