(FOTO) Zelo malo ljudi ve zanjo: Bi si upali peljati po nebeški gorski cesti, ki ima kar 600 ostrih zavojev?

D.Ži
01.03.2023 11:19

Cesta se vzpne tudi do 4200 metrov nadmorske višine in brez ustreznih konjskih moči v motorju je za popotnike prevelik zalogaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ovinki se tam visoko med gorami nikoli ne končajo. 
Profimedia

Ste vedeli, da obstaja? Serija iz letala posnetih fotografij nad kitajskim avtonomnim okrožjem Taxkorgan Tadžik na severozahodu te velike azijske države razkriva nenavaden prizor – vijugasto gorsko cesto, ki ji domačini pravijo kar nebeška gorska cesta.

Na videz pusta in turobna regija skriva barvito in živahtno kulturno dediščino. 
Profimedia

To ni presenetljivo, če vemo, da se razprostira na planoti Pamir na nadmorski višini od 3200 do 4200 metrov in da ponuja osupljiv razgled na okolico. Ste na njej bližje nebesom? Najbrž ne, a je prizor precej nezemeljski. 

Profimedia

Vožnja po tej cesti je izkušnja, ki je ne boste kmalu pozabili. Ne samo, da gre za območje, kjer sta zmanjšana zračni tlak in količina kisika v zraku, kar lahko povzroči višinsko bolezen, gre tudi za cesto z zelo strmim naklonom, zato se brez ustreznih konjskih moči v motorju nanjo ne boste mogli povzpeti. 

Profimedia

In še zanimiv podatek - cesta, za katero se zdi, da teče sredi ničesar, ima neverjetnih 600 precej ostrih zavojev. Večino časa je prazna, a se je njena fotogeničnost v zadnjem času razširila po družbenih omrežjih, kar pomeni, da jo bo v bodoče zagotovo obiskalo več radovednih popotnikov. Mnogi bodo zagotovo s seboj vzeli tablete proti potovalni slabosti. 

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta