(FOTO) Zimska nočna mora: V najbolj mrzlem mestu na svetu je pravkar -51 stopinj

D.Ži
17.01.2023 09:26

Kljub ekstremno nizkim temperaturam se utrip mesta ni ustavil, obratuje tudi tržnica, na kateri prodajalci vztrajajo, dokler ne prodajo vseh rib.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zima je bila doslej v Sloveniji in v Evropi nasploh zelo mila, konkretnejše snežinke smo po nižinah videli šele v začetku tega tedna. A v mestu na severu Evrope je stanje precej drugačno. Temperature v najhladnejšem mestu na svetu so se spustile pod minus 50 stopinj Celzija. Trenutno termometer kaže srhljivih -51.

Profimedia

Mesto Jakutsk v vzhodni Sibiriji je eno najhladnejših na svetu, a je letos doživelo še posebej dolgotrajno in močno ohladitev, pišejo tuji mediji. "Ne moreš se boriti proti temu," pravi prebivalec z dvema šaloma okoli vratu in več plastmi rokavic, kap in kapuc. "Ali se prilagodiš in oblečeš temu primerno ali pa trpiš," je dodal.

Srečno novo leto pri -62 stopinjah. Zimska pravljica v Jakutsku lahko hitro prinese ozebline.
Profimedia

Eden od stanovalcev je dodal, da je najbolj pomembno na sebi imeti zares tople hlače. "Tam se izgubi največ toplote. Če te zebe v noge, se ne moreš ogreti," pravi, odet v več plasti toplih oblačil. A kljub mrazu se življenje v tem mestu ne ustavi - tržnica je odprta, prebivalci prihajajo kupovat ribe, prodajalci pa ne zaprejo, dokler ne prodajo vsega.

Neuničljivi branjevci. Tudi 45-letni Igor Djačkovski vztraja na tržnici tako dolgo, dokler ne proda vseh globoko zamrznjenih rib.
Profimedia

Leta 2018 so temperature na tem območju tako padle, da so prebivalci trdili, da jim od mraza odpadajo trepalnice. Zdaj se bojijo, da bi se to lahko ponovilo. Povprečna temperatura v tem letnem času v Jakutsku je minus 40 stopinj Celzija.

A pedestrian crosses a road on a frosty day in Yakutsk, Russia, January 15, 2023. Yakutsk, one of the Russia's north-most cities, is hit by an extreme cold snap as the air temperature on Sunday (January 15) plunged as low as minus 51 degrees Celsius (minus 59.8 degrees Fahrenheit). REUTERS/Roman Kutukov
Roman Kutukov

In čeprav je Jakutsk najbolj mrzlo naseljeno večje mesto na svetu, se celo 21 ur vožnje od njega skriva vas, ki je zadnja naseljena vas na tem območju in tudi najhladnejša naseljena vas na svetu. Pozimi tam temperature padejo do -60°C. Gre za vas Ojmjakon.

Kakšnih 450 kilometrov južno od arktičnega kroga mraza vajeni domačini poskušajo živeti bolj ali manj običajno življenje pod kupom oblačil.
Profimedia

Najnižja izmerjena temperatura tam je -71,2°C, veter redko piha, letno pade le 200 milimetrov dežja. Po drugi strani gredo poleti temperature tudi čez 20°C, najvišjo temperaturo pa so v tej vasi zabeležili leta 2010, ko je živo srebro kazalo 34,6°C. Povprečna letna temperatura je -15°C.

Profimedia

Glede na to, da tla zmrzujejo do velikih globin, imajo tam živeči Rusi težave tudi z izgradnjo odtokov, zato so stranišča večinoma postavljena zunaj hiš. Uporaba mobilnih telefonov pozimi je nemogoča, saj v takšnem mrazu ne delujejo.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta