(VIDEO) Ledeni pekel: Eno uro sta se sprehajala po najbolj mrzlem mestu na svetu, kmalu sta začutila boleče zbadanje

D.Ži
15.12.2022 10:40

Jakutsk res ni mesto, ki bi se pogosto znašlo na potovalnih seznamih, a lahko ponudi izjemno doživetje strupene sibirske zime.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Negostoljubni Jakutsk, glavno mesto ruske republike Jakutije v severovzhodni Sibiriji, je tako hladen, da je težko verjeti, da tam kdo živi prostovoljno. Temperature, ki se spustijo tudi do 50 stopinj pod ničlo, so Jakutsku prislužile naziv najhladnejšega večjega mesta na svetu.

Profimedia

V mestu, ki leži približno 450 kilometrov južno od arktičnega kroga, so tla mrzla tudi poleti, ko lahko temperature dosežejo 30 stopinj ali več. Zaradi suhega zraka in vetra se zdi, da ste v puščavi, a tla nikoli čisto zares ne odmrznejo. Celotno mesto je zgrajeno na permafrostu. Jakutsk je poleti poln komarjev, med drugim tudi zato, ker leži ob reki Leni.

Profimedia

A obisk najhladnejšega mesta na svetu pozimi je prava avantura, o čemer je bil prepričan Ruhi Cenet, ki ga je poimenoval kar ledeni pekel. S spremljevalko Sumeyro Cenet je Ruhi doživel temperaturo minus 47 stopinj Celzija, boleč mraz pa jima ni preprečil, da se ne bi eno uro sprehajala po zamrznjenih ulicah. Takoj ko sta stopila iz letala, sta začela kašljati, in opazila sta, da težko dihata. Taksist, ki ju je pripeljal do hotela, je opozoril, da lahko že 15 minut na tako nizki temperaturi povzroči številne zdravstvene posledice, tudi nevarne ozebline.

Da bi se zaščitili pred mrazom, imajo prebivalci Jakutska ne samo ena, ampak pogosto tri izhodna vrata iz stavbe, pa tudi preproge na zunanjih stopnicah, saj so ulice zamrznjene in spolzke. Avtomobili so oblečeni v zaščitne materiale, tako da iz njih štrlijo le izpuhi - pogosto avtomobili tečejo več ur, tudi če so prazni, da jih lahko znova zaženejo.

Profimedia

Ko je zunaj hud mraz, le redki ostanejo na ulici več kot deset minut. Če morajo hoditi dlje od tega, ljudje zavijejo na banko ali v trgovino, da se vmes ogrejejo in nadaljujejo pot.

Profimedia

"Čez nekaj časa se počutiš, kot da hodiš skozi ogenj," sta sklenila pustolovca, ki sta kmalu potožila nad utrujenostjo in občutkom ostrega zbadanja v telesu.

Profimedia

Naučili so ju, da med hojo ni pametno snemati rokavic, ker začnejo roke strašansko boleti že po krajšem času na mrazu. Sumeyra je ugotovila, da bi lahko na minusu zdržala še deset minut dlje. Neverjetno mrzla izkušnja.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta