Kampiranje v Sloveniji: Raje imajo manj obiskovalcev in jim zagotovijo višjo kakovost ponudbe

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
19.06.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo lani junija v kampu Špik.
Andrej Petelinšek

Kampiranje je pri nas še vedno precej priljubljeno, med glavnimi razlogi za to sta bivanje v bolj naravnem, zelenem okolju gozda ali travnika in svobodna izraba časa, saj ni treba na obrok ob določeni uri kot v hotelu. "Zanimivo je, da Slovenci še presenetljivo radi šotorimo," o strukturi kampistov v zadnjih letih pove Klemen Hren s portala Avtokampi.si. "Veliko družin vsaj poskusi kampirati, ker je osnovni strošek za to razmeroma nizek, za 500 ali 600 evrov je že mogoče nabaviti družinski šotor, napihljive postelje, mizo in stole, več pa za prvič niti ne potrebujemo." Kdor se navduši za to obliko dopustovanja, si pozneje mogoče omisli klasično ali šotorsko prikolico, stopnja višje je nakup avtodoma. "Pri nas je skupno registriranih približno 6000 avtodomov, od tega jih je kakih 5500 zasebnih, drugi so za najem. Število se počasi dviguje, bi se pa zanesljivo hitreje, a jih je trenutno težko kupiti, na novega se čaka celo leto," še pojasnjuje Hren.

Zelo priljubljene so tudi mobilne hiške, pri Slovencih predvsem v pred- in posezoni, torej med prvomajskimi in krompirjevimi počitnicami, ko je v šotoru pogosto prehladno za bivanje. "V mobilni hiški si še vedno v kampu, prespiš pa na suhem in imaš svojo kuhinjo in kopalnico. Prav tako uživaš vse prednosti kampa, tudi bližino drugih ljudi," našteva Hren. Kampi si s hiškami podaljšajo sezono, na veliko jih po Hrenovih besedah postavljajo v Italiji, Franciji, Španiji, tudi v sosednji Hrvaški jih je precej. Ob tem se viša kakovost ponudbe v mobilnih hiškah, nekatere imajo celo svoj bazen ali jacuzzi.

Pri oceni moramo biti previdni

Na portalu Avtokampi.si je mogoče razvrstiti kampe tudi glede na ocene, zato smo Hrena vprašali, kdo in kako pri njih ocenjuje ter po katerih merilih. Po njegovem mnenju je treba biti pri oceni pozoren, koliko mnenj ocenjevalcev ima neki kamp zbranih: "Če ima neka lokacija le eno ali dve oceni in sta obe zelo visoki, to morda ni realen podatek. Poleg tega je treba ločiti med kampi, ki so najbolj priljubljeni, in tistimi, ki so najboljši."

Sam pravi, da k dvigu kakovosti kampa veliko pripomore konkurenca, in da za zgled nekaj kampov na Gorenjskem. "Prej so med sabo tekmovali kampi Bled, Šobec in Špik. Pred dvema letoma je nastal River Camping Bled, ki je z dobrim finančnim zaledjem lahko uresničil dobro idejo. Veliko so vložili v dodatno ponudbo za otroke, pump track, sodobna igrala, in letos smo že opazili, da ima nova igrala tudi Šobec," pojasnjuje Klemen Hren. K osnovnim merilom za kakovost kampa po sogovornikovem mnenju zagotovo sodita število in urejenost sanitarij, kar se je zelo očitno pokazalo v času korone. K dvigu kakovosti nedvomno prispeva tudi manjše število sprejetih gostov, za kar so se odločili v Kampu Bled, pravi Hren. "So rekli, da imajo raje manj gostov in se ti pri njih bolje počutijo. Če jih ne morejo sprejeti, jim priporočajo nastanitev v drugem kampu."

Priljubljena Kolpa in Posočje

Priljubljeni kampi v Sloveniji so tudi na Dolenjskem, ker omogočajo kopanje in druge vodne športe na Kolpi. Hren omeni denimo Kamp Bela krajina, nekoč imenovan Podzemelj, ki ima dobro dodatno ponudbo: adrenalinski park, športna igrišča, izposojo kanujev. "Bolj moderno opremljen je kamp Big Berry, ki tudi leži ob Kolpi. V osnovi je to glamping resort s hiškami, lani pa so uredili tudi klasičen kamp s parcelami. Zanje je značilno, da so bolj mirna lokacija za miren oddih in manjše število gostov," opisuje Hren.

V vzhodni Sloveniji je precej kampov urejenih v termalnih zdraviliščih, kjer lahko gostje izkoristijo tudi ponudbo velnesa in rekreacije v bazenih. Klemen Hren pravi, da je po oceni nemškega avtomobilskega kluba ADAC sicer najboljši kamp v Sloveniji tisti v Termah Čatež, a po njegovem mnenju tam niso sledili razvoju v zadnjih desetih letih: "Sicer so uredili novo recepcijo in nekaj novih parcel, toda nujna je prenova bazenskega dela in sanitarij."

Poleg tistih na Obali je po Hrenovi oceni veliko simpatičnih majhnih kampov tudi v Posočju. "Njihova prednost je, da se zelo vklapljajo v naravo, je pa težava s prenapolnjenostjo celotnega območja, posebno od 10. julija do konca avgusta," opozarja in izpostavlja denimo Kamp Koren v Kobaridu ter Kamp Nadiža v Podbeli, ki je zelo primeren za družine z majhnimi otroki, ponuja pa tudi možnost kopanja v Nadiži.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta