Kurenta nosimo v sebi, ne na sebi

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.02.2018 17:18

O pomenu vpisa obhodov kurentov na Unescov seznam kulturne dediščine, intimnem doživljanju lika kurenta ter o tradiciji in prihodnosti ptujskega petega letnega časa s predsednikom kurentovanja Brankom Brumnom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Brumen: "Ptuj je treba pozicionirati kot domovino, domačijo, če hočete, kurenta."
Igor Napast

Že leta je pomemben del njegove podobe značilen karnevalski klobuk, znak Evropske federacije karnevalskih mest. Ptujsko kurentovanje je v zadnjih 25 letih pospremil od lokalne prireditve do enega najbolj prepoznavnih evropskih karnevalov. Sicer nekdanji uspešni politik, v devetdesetih letih tudi predsednik izvršnega sveta ptujske občine in državni svetnik, je prepričan, da je zdaj čas, da se Ptuj zapiše tudi na svetovni zemljevid kot Unescova destinacija.
Jasno, da bova pogovor začela z odmevnim decembrskim vpisom obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kje vidite največji pomen priznanja Unesca?
"Več nivojev je pravzaprav. Sam iskreno verjamem, da je ta etnografska pustna kulturna dediščina na neki način avtentična zibelka tako posameznika, mesta kot tudi naroda. To je prvo. Dolgoletni strateški cilj kurentovanja in Ptuja, skupaj z institucijami, je bil, da to izjemno bogastvo nesnovne kulturne dediščine na čelu s kurentom predstavimo in uveljavimo tudi na najvišjem možnem nivoju. Začeli smo z nazivom Ptuj, slovenska pustna prestolnica. Potem smo dodali naziv evropsko karnevalsko mesto. Letos praznujemo 25 let članstva Ptuja in s tem Slovenije v Evropski federaciji karnevalskih mest (FECC), kjer imamo vodilno mesto ne nazadnje tudi skozi moje mesto podpredsednika federacije. Potem pa se vprašaš, kaj je najvišja raven na svetovni ravni, ki ti bo to priznala, s kulturnega, turističnega, kateregakoli vidika. Lonely Planet, vodilni kulturni turistični portal, nam je leta 2016 v oceni 110 svetovnih karnevalov namenil tretje mesto v Evropi, za Benetkami in Bincheem v Belgiji. Celo prvo mesto od etnografskih karnevalov. Ko dobiš priznanje tudi na tem, najvišjem svetovnem nivoju, si rečeš, kaj lahko to preseže. Unesco. Po tem, ko je Slovenija leta 2008 pristopila k Unescu, sam to vidim kot najvišjo mogočo raven za uvrstitev etnografske pustne dediščine na čelu s kurentom in kurentovanjem, ki predstavlja kurenta v širšem evropskem prostoru. Torej, višje ravni priznanja, kot je to, sam ne poznam."

Branko Brumen: "Ptuj je treba pozicionirati kot domovino, domačijo, če hočete, kurenta."
Igor Napast
Kurentovanje na Ptuju obišče sto tisoč obiskovalcev.
Andrej Petelinsek
Branko Brumen: "Ptuj je treba pozicionirati kot domovino, domačijo, če hočete, kurenta."
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta