Masaža vam lahko pomaga do boljšega zdravja in počutja. Razvajajte se!

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
31.10.2022 06:00

Vsi se radi razvajamo, bodisi z dobro hrano bodisi s prijetnimi izleti, potepanji, jesen pa je kot nalašč za to, da svojemu telesu privoščite blagodejno masažo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Masaža spada med najstarejše in najpreprostejše načine za doseganje dobrega počutja.
Canstockphoto

Živimo v časih, ko nam vsakodnevnih izzivov in obremenitev ne manjka. Poleg hitrega tempa življenja, ki nam ga narekujejo službene obveznosti, gospodinjska opravila in vzgoja otrok, nam stres - potem ko smo težave, povezane s kovidom, nekoliko potisnili v ozadje - povzročajo vsesplošna draginja in nepredvidljiva prihodnost. Marsikdo se zaradi tega spoprijema z notranjimi boji in stiskami, to pa vpliva na zdravje in splošno počutje.

A zavedati se je treba, da moramo poskrbeti zase in da nobena kriza ni izgovor za bolezen. Največ bomo naredili že z zdravo prehrano, redno telesno aktivnostjo, veliko pa tudi z majhnimi razvajanji, s katerimi bomo telesu povrnili energijo, sebi pa dobro počutje in zadovoljstvo. Hkrati pa so jesenski meseci kot nalašč za obisk katerih izmed slovenskih term in zdravilišč, kjer ponujajo raznolik nabor najrazličnejših velnes storitev - od savn, kopeli do blagodejnih masaž, ki bodo pripomogle k temu, da svoje telo spravite v red še pred zimo.

Za vsakogar se masaža najde

Če gre verjeti teoriji, ki masažo razlaga kot izmenjavo dotika med dlanmi in telesom, ta spada med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja. Predvsem pa je vsem dobro znano, da masaže prinašajo številne koristi. Med drugim nas poživljajo, sproščajo, pomirjajo, odpravljajo napetost, preganjajo nespečnost in utrujenost, ki je zelo značilna za jesenski čas, ne nazadnje pa pripomorejo k temu, da se sprostijo boleče mišice, ki so pogosto posledica stresnih situacij. Vrst masaž je veliko, od vas in vaših želja pa je odvisno, katera vam bo najbolj ustrezala. A se je o tem najbolje pogovoriti tudi s strokovnjakom - terapevtom, ki bo masažo izvedel. Ta vam bo znal pravilno svetovati in tudi pojasniti, katera masaža bi bila najbolj ustrezna in primerna za vas.

Ena od oblik klasične masažne tehnike z uporabo masažnih olj je aromaterapija. Pri tej sproščajoči masaži se uporabljajo eterična olja rastlin, ki blagodejno vplivajo na počutje. Z aromaterapijo namreč povečamo zdravilne učinke in dosežemo občutek sprostitve. Hkrati dišeča olja prijetno vplivajo na kožo, je ne dražijo, temveč ji povrnejo prožnost in mehkobo. Priporočljiva je predvsem za tiste, ki čutijo utrujenost in imajo težave s spanjem in koncentracijo.

Od švedske do športne

Med priljubljene oblike masaž sodi tudi švedska masaža, ki jo nekateri bolje poznajo tudi kot klasično masažo. Zanjo je značilno, da odlično zmanjšuje napetost v mišicah, zato jo strokovnjaki priporočajo predvsem vsem, ki so telesno aktivni oziroma se redno ukvarjajo s športom, pa tudi tistim, ki si želijo povrniti moči in energijo po poškodbah. Prav tako je najboljši recept, ki pomaga do popolne sprostitve telesa. Vključuje namreč mehke in dolge poteze skupaj z gnetenjem in lahkotnimi ritmičnimi udarci.

Še ena od masaž - športna - je bila razvita z namenom, da lajša bolečine v mišicah, zato se uporablja pri različnih športih. Priporoča se pred športnimi aktivnostmi in po njih, profesionalnim športnikom pa pomaga tudi med tekmovanji. Pogosto se uporablja za izboljšanje fleksibilnosti, preprečevanje poškodb in pri celjenju po športnih poškodbah, hkrati pa jo strokovnjaki priporočajo za sprostitev mišične napetosti.

Pritisk s prsti

Med pogostimi masažami, ki obljubljajo razvajanje in sprostitev, je tudi refleksomasaža, temelječa na pritisku refleksnih točk na stopalih, kjer je na tisoče bioelektričnih živčnih končičev.

Refleksomasaža temelji na pritisku na tisoče refleksnih točk v stopalih.
Shutterstock

Ponekod to tehniko izvajajo tudi na rokah. Pritisk na določeno točko sproži odziv v ustreznem delu telesa, zato pravijo tudi, da se z refleksologijo vzpostavlja zveza med umom in telesom. Vse bolj priljubljena masaža se imenuje šiacu, izvira pa iz Japonske in pomeni "pritisk s prsti".

Pri tej masaži terapevt uporablja raznovrstne ritmične pritiske na določene točke telesa, ki jih imenujemo tudi akupresurne točke. Strokovnjaki menijo, da ima ta masaža zdravilni učinek pri lajšanju oziroma odpravljanju blokad na akupresurnih točkah.

Pri šiacu masaži terapevt pritiska na akupresurne točke v telesu.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta