Mati festivalov z Zelenega griča

106. WAGNERJEV FESTIVAL Letos so v bavarskem Bayreuthu začeli z Mojstri pevci nürnberškimi - tudi simpozij o odmevu Wagnerjevih del v nacizmu s strokovnjaki vseh profilov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Letošnja, 106. izdaja Wagnerjevega festivala v skladateljevem mestu, Bayreuthu, se je začela 25. julija, končala pa se bo 28. avgusta. Še vedno je dvorana na Zelenem griču edina na svetu, zgrajena samo za enega skladatelja - Richarda Wagnerja. Gledališče ima akustiko, ki je resnično zelo posebna. 140 odrskih delavcev potrebujejo v dneh festivala za dvorano s 1925 sedeži, skonstruirano v obliki podkve. Orkester je neviden, igra v podpodju odra, ne vidimo ga, zvok pa se čarobno širi po dvorani. Izkušnja v živo je neverjetna. Od leta 1876 vsako poletje organizirajo festival in predstavijo v več ponovitvah večino Wagnerjevih oper. Povprečno se na vseh predstavah festivala zvrsti skoraj 59 tisoč gledalcev.
Letos se je začelo z ikonično opero Mojstri pevci nürnberški, ki jo bodo izvedli šestkrat, končalo pa s Somrakom bogov (s koncem slovite tetralogije Nibelunški prstan se bo zaključil tudi letošnji Ljubljana festival, z izvedbo Mariinskega gledališča, pod vodstvom Valerija Gergijeva). V dobrem mesecu se bo v Wagnerjevem opernem gledališču na Zelenem griču predstavilo 30 predstav, na sporedu bodo še Tristan in Izolda, šestkrat (v režiji festivalske direktorice Katharine Wagner), Parsifal, petkrat, Rensko zlato, trikrat, Valkira, štirikrat, Siegfried, trikrat, in Somrak bogov, trikrat.

Vstopnice na črnem trgu

Vsi festivali so že desetletja razprodani, posamezne vstopnice pa se pojavljajo na črnem trgu; za otvoritvene Mojstre pevce nürnberške so jih denimo ponujali po 1890 evrov, za ponovitev in za druge opere 1230 in za celotni Nibelunški prstan 4570 evrov.
Največkrat bo letos stopil na dirigentski podij Marek Janowski, ob njem pa še Christian Thielemann, Hartmut Haenchen in Philippe Jordan. Festivalski bayreuthski orkester obsega blizu dvesto glasbenikov iz najboljših nemških opernih in simfoničnih orkestrov in je sestavljen optimalno za vsako predstavo posebej. Koncept festivala je star in preizkušen že sto let. Wagner svojih prvih oper na njem ni pustil predstavljati in do danes je tako ostalo.
Katharina Wagner je leta 2014 dobila nov petletni mandat vodenja "prazničnih iger" v Bayreuthu, vse do leta 2020. Katharina je hči Wagnerjevega vnuka Wolfganga. Sistem volitev direktorja festivala je zelo zapleten, saj so glasovi porazdeljeni med Wagnerjevo družino, zvezno deželo Bavarsko, mesto Bayreuth in Društvo prijateljev Bayreutha, vendar je v ospredju vpliv družine, kar se jim zdi, dokler imajo sposobnost vodenja, edino prav. Pred leti sta bila izločena iz kandidature dva Wagnerjeva pravnuka, Nike in Gottfried.

O Wagnerju in nacionalsocializmu

Letošnji festival bo spremljalo več dogodkov, med njimi bo najodmevnejši dvodnevni mednarodni simpozij Bayreuth Discourse pod naslovom Wagnerjeva dela in nacionalsocializem. Poudarek bo na odmevu Wagnerjevih oper in spisov na nacistični režim v Nemčiji, še posebno s prihodom Adolfa Hitlerja na oblast, z vsemi že znanimi ali neznanimi posledicami. Bayreuthski diskurzi bodo v prihodnje odpirali najbolj zapletena vprašanja, še posebno ker bodo odprti za udeležence vseh profilov in disciplin.
Nemški mediji so do Bayreutha nadpovprečno kritični, saj številni ne dobijo akreditacij za ogled festivalskih predstav. Vodstvo festivala s približno 135 akreditacijami vsako leto skuša zadovoljiti ves svet. Porazdelijo po skupaj deset vstopnic šestim največjim državam, tradicionalnim obiskovalkam Bayreutha, to so Avstrija, Švica, Francija, Italija, Španija, Anglija, ZDA in Japonska. Z nekaj vstopnicami pa obdarijo še kakih trideset drugih držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta