(MB-TEDEN) En šerif je bil dovolj

Igor Selan
13.02.2021 06:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Glavni trg in Koroška cesta še naprej ostajata zaprta za promet. Mestni svet je, glede na razmerja med koalicijo in opozicijo, pričakovano sledil odločitvi župana Arsenoviča in gladko preslišal civilno iniciativo, ki je zahtevala vrnitev motoriziranega prometa na nedavno prenovljeni osrednji mestni trg. In s tem najbrž sledil tudi mnenju večine Mariborčanov, ki so v različnih anketah večkrat izpovedali voljo, da si prometa tam ne želijo več.

Je pa bil manj pričakovan način vodenja seje. Čeprav tudi nekateri njeni sklicatelji - šlo je za prvo izredno sejo v tem županskem mandatu, sklicano s podpisi svetnikov, župana so torej v sklic seje na to temo prisilili - niso varčevali z nizkimi udarci, je župan še sam izkazal dobršno mero nervoze in arogance, kakršno smo kdaj videli tudi že pri njegovih predhodnikih, a si je v prihodnje na tem mestu nikakor ne bi več želeli. Ne le da se je vse prevečkrat doslej pokazala kot neproduktivna, en šerif v tem mestu je bil čisto dovolj. Glede na to, da je bilo jasno, da ima glasove zagotovljene, bi se že vsaj zaradi ustvarjanja vtisa demokratičnosti spodobilo, da predstavniku civilne iniciative Rudiju Klanjšku omogoči vsaj minimalno dodatno pojasnilo svojih stališč. Praktično popolno onemogočanje odgovorov poročevalcu je vsekakor precedenčno in doslej v mariborskem mestnem svetu še ne videno. Tudi poteza podžupana Medveda, ko je s posnetki kraja Klanjškovega domovanja relativiziral varnostna vprašanja, ki jih je iniciativa odprla ob bistvenem povečanju prometa v centru mesta po zaprtju Glavnega trga, je bila najmanj nedostojna. Vsekakor pa nepotrebna.

O težavnem županovem soočanju z drugače mislečimi priča tudi dejstvo, da ni bil sprejet niti drugi predlog iniciative, ki je od mestne uprave zahteval zgolj, da naj se takoj loti aktivnega reševanja zmanjševanja prometne in okoljske obremenitve koridorja Razlagova-Krekova-Strossmayerjeva-Mladinska-Maistrova-Cankarjeva. Kar je bizarno, saj dejstvo, da je omenjeni koridor vsaj na zgornjem robu prometnih obremenitev, če ne ponekod tudi že čez, izhaja celo iz občinske analize. Ob tem sprejetje tega sklepa tudi nikakor ne bi ogrozilo županovih predlogov za rešitev tamkajšnjega stanja, iniciativa z njim namreč ni zahtevala ničesar, česar občinske službe ne bi morale izvajati že same po sebi. Bi pa se s sprejetjem ustvaril vtis, da se drugače mislečim vendarle skuša priti naproti.

Četudi je mestni svet torej zavrnil vse pobude civilne iniciative, bo občina problem prej ko slej morala rešiti. Ker obstaja. In ker se bo s povečevanjem gospodarske aktivnosti po epidemiji in načrtovanim zaprtjem Lenta le še povečeval. In pri tem si lahko le želimo deliti županov optimizem, po katerem bo vseodrešujoči tunel zgrajen že leta 2024.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta