MPIK: Najem za lažji in poceni zagon, a kako naprej

Urška Polanc
18.02.2021 15:00
Ideja mrežnih podjetniških inkubatorjev na Koroškem je, da z ugodno najemnino in drugimi aktivnostmi zagotavljajo podporo mladim podjetnikom. Na Ravnah odločili, da občina lahko proda proizvodne enote v Dobji vasi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetniški inkubator je kot izhodišče podjetniške poti koristen tudi za podjetje Dogs4motion. Foto: Anja TROHA
Anja Troha

Svetniki občine Ravne na Koroškem so na zadnji seji sprejeli sklep, da lahko občina proda proizvodne enote v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Koroška (MPIK) II v Dobji vasi. Mrežni podjetniški inkubatorji so na Koroškem v štirih občinah (Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec), ki so tudi lastnice infrastrukture. Za vsebino v osnovi skrbi Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška, ki je v letu 2020 inkubirala sedem novih podjetij. Skupno je bilo na vseh lokacijah MPIK konec decembra 2020 inkubiranih 35 podjetij. Občine podjetnikom začetnikom prostore zagotovijo po nižji, subvencionirani najemnini in jim s tem omogočijo lažji začetek poslovne poti. Po petih letih, ko se projekt zaključi, lahko občina s prostori prosto razpolaga. V MPIK v Dobji vasi, kjer je osem podjetniških enot, je tudi uspešen koroški rehabilitacijski center za pse Dogs4motion. Maja letos bo v inkubatorju že tri leta. "To je velika priložnost, na začetku res ne veš, kako se bo vse skupaj odvijalo, ali bo podjetje zaživelo ali ne. Ponuditi mladim podjetnikom takšno varnost je primer dobre prakse v Sloveniji. V treh letih lahko marsikaj narediš. Podjetništvo je proces uspehov in neuspehov, ko večkrat poskusiš, lahko nekaj uspe. Da to vodi takšna institucija, kot je RRA, ki mladim z idejami omogoči, da lahko začnejo delati in ne gredo v večja središča, kot sta Ljubljana in Maribor, je nekaj vrhunskega v našem prostoru," je povedal Primož Gams iz Dogs4motion.

Po treh letih na svoje noge

Zaželeno je, da se podjetje v inkubatorju po treh letih postavi na svoje noge in gre v svoje prostore, razmišlja Gams. Lahko pa, če želi, najemniško pogodbo še podaljšuje, sploh če ni velikega zanimanja drugih. Najemnina z leti narašča, cena za najem proizvodnega prostora je višja kot za pisarne. Prvo leto podjetnik na mesec za proizvodni prostor plačuje 80 centov na kvadratni meter, drugo 1,6 evra, tretje pa 2,4, kasneje pa 4 evre na kvadrat. V Dogs4motion, ki deluje na 166 kvadratnih metrih, še ne vedo, kako naprej. "Bomo še videli, fizioterapija psov je specifična dejavnost, imamo željo po širitvi, tudi ekipe. V času korone smo dobro zaplavali na globalni trg, tudi z globalnimi tečaji. Srečo imamo, da smo lahko kljub omejitvam delali. Seveda pa zdaj po enem letu delovanja v epidemiji nimamo realnih rezultatov, ljudje so se malo bali, izgubili zaposlitev," je povedal Gams o času, ki jim je prinesel številne izzive.

Gradijo nove inkubatorje

Po pobudi za odkup prostorov enega od podjetij v inkubatorju, ki jo je občina prejela, prodajo utemeljujejo kot smiselno, saj bodo poleg prihodka v proračun občine podjetniku oziroma kupcu omogočili, da še naprej razvija podjetništvo v občini in pridobi proizvodno enoto za opravljanje svojih dejavnosti. Ob tem se poraja vprašanje, kakšna je ločnica med javnim in zasebnim in kdo na koncu pridobi, kar sta na seji deloma izpostavila tudi svetnika Milan Škafar in Štefan Šumah. Škafar meni, naj bodo inkubatorji za namen, za katerega se gradijo, ker da sestavljajo neko satovje, matico za tiste, ki imajo ideje, a nimajo sredstev, prostorov za najem, od tega pa bi se s prodajo oddaljili. "Da kupijo te inkubatorje, je želja obstoječih inkubirancev, če ne bomo prodali, lahko določene izjemne ideje v občini izgubimo. V občini na trgu ne morejo kupiti podobnih prostorov, zato smo že uspešno prodali dve enoti v prvem MPIK, poleg tega je tretji inkubator še nezaseden. Ta prodaja je v sozvočju interesov naši bivših inkubirancev, ki nimajo možnosti za druge prostore v občini, da ostanejo v inkubatorju, zato je to vsaj z mojega vidika sklep, ki podpira podjetništvo. Ob tem gradimo nove inkubatorje," je povedal Tomaž Rožen, župan Raven. "Pravila igre so znana, to se ni zgodilo z danes na jutri, vemo, lahko si tam, lahko podaljšaš za nekaj časa, potem pa moraš oditi, ne pa odkupiti. To je osnovni namen inkubatorja, ne bežimo od te osnove," je zaključil Škafar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta