Ne smemo pozabiti na ljudi

Branka Bezjak Branka Bezjak
22.12.2017 22:22

Zdenka Gajzer, ena od koordinatork programa Starejši za starejše, ki ga vodi moto: Danes bom jaz pomagal tebi, jutri bo kdo mlajši meni. Medgeneracijski program so prepoznali v Evropskem parlamentu, spodbujeni od nekaj slovenskih poslancev, in mu dali nagrado Državljan Evrope. Portret tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki programa Starejši za starejše v Bruslju, ko so dobili nagrado Državljan Evrope. 
Melanie Wenger

Prihajajo dnevi naklonjenosti, ki združujejo, povezujejo, odzvanjajo televizijske reklame. Iz radiev je slišati pesmi, polne razigranih kraguljčkov, povsod je polno dražljajev, ki naj bi pripomogli, da bi bili prazniki še lepši. A mnogo je takšnih, ki jih to navidezno vseprisotno veselje dela še bolj same, žalostne. V veliki meri so to starejši, ki vse leto živijo sami. Partnerja ni več, otroci so odšli ali pa staršev ne obiskujejo. Dogaja se tudi, da živijo v isti hiši s potomci, a so v resnici zelo osamljeni.
Že pred trinajstimi leto so zato pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) začeli s projektom Starejši za starejše. Da bi še aktivni upokojenci obiskovali svoje vrstnike, zanje opravili kakšno malenkost, jim pomagali urediti kakšno pomoč, v prvi vrsti pa jim bili v družbo. Na predlog slovenskih evroposlancev Iva Vajgla in Igorja Šoltesa je letos tudi Evropski parlament prepoznal, da gre za izjemen primer dobre prakse prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših, zato so programu namenili nagrado Državljan Evrope.
Pa se nagrada v praksi že kaj pozna? Finančnih učinkov namreč ne prinaša, morda se bo na račun ozaveščanja o programu kdo več opogumil za prostovoljca, upa Zdenka Gajzer, že osem let prostovoljka in koordinatorica programa v Zgornjem Podravju. Prostovoljcev namreč kronično primanjkuje povsod. Samo na primeru naselij Hoče in Reka - Pohorje to pomeni, da naj bi osem prostovoljk obiskalo 975 ljudi, kolikor jih je starejših od 69 let.

Zdenka Gajzer v projektu Starejši za starejše sodeluje že osem let. Po duši je takšna, pravi, da ji je poplačano s hvaležnostjo ljudi. 
Sašo Bizjak
Vsak prostovoljec mora najprej na izobraževanje. Ljudje vrat svojega doma ne odprejo kar tako. V mestih še veliko manj. In ljudje so sami. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta