Nočejo novih okoljskih obremenitev

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
27.11.2017 23:48

Krajane Strnišča je sestanek z županom o načrtovani industrijski coni razočaral, zato bodo s svojimi pomisleki seznanili širšo javnost in pristojne v državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krajani Strnišča nočejo nove obrtne cone
Slavica Pičerko Peklar

Krajani Strnišča, kakih 120 jih živi v najmanjši vasi občine Kidričevo, so sredi meseca ustanovili civilno iniciativo, da bi tako izrazili svoje nestrinjanje z razvojnimi načrti občine Kidričevo. "Vodstvo občine je konec septembra začelo postopek spremembe občinskega prostorskega načrta (OPN) in s tem priprave na gradnjo obrtne cone na območju naše vasi, a nas o tem niso niti obvestili. Strnišče z le 95 volilnimi upravičenci v občinskem svetu nima svojega predstavnika, in kot zdaj kaže, nekateri menijo, da smo tudi v prihodnje lahko tisto območje občine, kjer se sme nadaljevati degradacija," pravijo člani civilne iniciative in spomnijo, da Strnišče leži dobesedno sredi odlagališč strupov in smetišč.

Breme nekdanja odlagališča, v načrtu sekanje gozda

"Na zahodnem robu vasi je odlagališče rdečega blata, na južnem tovarniško smetišče in odlagališče pepela, na severnem koncu je tako imenovana leš jama z gradbenimi odpadki in odpadki nekdanjih parnih lokomotiv, na vzhodnem tovarna Talum, tukaj je še športno strelišče, in čeprav vsa ta odlagališča danes sicer niso več aktivna, je okolje, tako kažejo različne meritve, še vedno obremenjeno, zato ne moremo pristati na nadaljnje uničevanje okolja, v katerem živimo," pravi Matjaž Vavken, eden od članov civilne iniciative. Tako kot Franc Pepelnik in Darja Korez ter Darinka Predikaka poudarja, da jih v njihovih zahtevah, naj občina predstavi doslej skrite načrte in preneha načrtovane aktivnosti, povezane z gradnjo industrijske cone, podpira več kot 95 odstotkov sovaščanov.
"Župana smo, ko smo izvedeli, da se v naši soseščini namerava graditi industrijska cona, pozvali, naj skliče zbor krajanov. To je tudi storil, a se je na zboru obnašal do nas zelo arogantno, nazadnje pa celo zagrozil z odklopom javne razsvetljave in kanalizacije," pravijo sogovorniki. Dodajajo: "Načrtovano industrijsko cono nameravajo skriti za gozdom, ki leži na južni strani vasi. Posekali naj bi več deset hektarjev gozda, v novi industrijski coni pa naj bi za začetek zgradili logistični in avtoprevozniški center ter piščančjo farmo, a kot smo izvedeli, imajo domnevni investitorji željo, da bi v prihodnjih letih tam svoje dejavnosti še širili, kar pomeni, da bi tudi za zdaj ohranjeni pas gozda v prihodnjih letih posekali," so zaskrbljeni prebivalci Strnišča.

Župan naklonjen investitorjem

"Letošnje poletje smo na občino prejeli pobudi podjetja Jagros, d.o.o., ki želi na našem območju graditi logistični center, in podjetja Transport Frangež, d.o.o., za izgradnjo poslovno-logističnega centra. Na svojem zemljišču, ki ga ima na tem območju, pa želi domačin zgraditi piščančjo farmo. Občina ne razpolaga s svojimi zemljišči za vzpostavitev cone in iščemo primerne lokacije v velikosti desetih hektarjev. Obstoječa cona v Njivercah ima sprejeto vso dokumentacijo in v naslednjem letu naj bi se začela gradnja infrastrukture, vendar pa obstoječa parcelacija ne ustreza investitorjem. Zemljišča znotraj Industrijske cone Talum pa so namenjena potrebam Taluma. Z vidika izvedljivosti in dostopa je bila izbrana lokacija ob bodoči obvoznici na privatnih zemljiščih z 29 lastniki. Izgradnjo obvoznice pričakujemo v letu 2020 in v tem času bi radi sprejeli vso dokumentacijo za obrtno cono neposredno ob obvoznici in izvozu za Talum," pojasnjuje Anton Leskovar, župan občine Kidričevo. " Sredi septembra sem sprejel in objavil sklep o začetku postopka sprememb OPN. V tem času smo sklicali tudi lastnike gozda, ki prodaji načeloma ne nasprotujejo." Kot dodajajo na kidričevski občini, so se v začetku novembra sestali z ministrico za okolje Ireno Majcen in jo seznanili z željo investitorjev, da bi se cona premaknila bližje avtocesti, vendar ministrstvo ne podpira "odpiranja" novih con in podpira širitev obstoječih, kjer se uporabi obstoječa infrastruktura. "Načrtovana gradnja v Strnišču je nadaljevanje industrijske cone Talum," pojasnjuje župan Leskovar in napoveduje nadaljnje pogovore s tamkajšnjimi krajani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta