Pat Metheny navdušil v Ljubljani

STA
03.06.2017 23:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sobotni večer je v ljubljanskem Cankarjevem domu ponudil vrhunsko glasbeno doživetje. Koncert kitarista Pata Methenyja je navdušil tako ljubitelje njegovih starejših ustvarjalnih podvigov kot zahtevnejšega džeza.
Kitarist je večer pričel s solom na zanj značilni kitari s tremi vratovi, nato pa na oder povabil zasedbo, ki ga spremlja na tokratni turneji - bobnarja Antonia Sancheza, malezijsko-avstralsko basistko Lindo May Han Oh in britanskega pianista Gwilyma Simcocka.
Zasedba je koncert odprla z repertoarjem iz zgodnejšega obdobja Methenyjevega ustvarjanja, natančneje iz 80. let, in sicer s pesmijo So May It Secretly Begin z albuma Still Life (Talking) in Have You Heard z albuma Letter from Home. Nadaljevala je v bolj umirjenih tonih, prav posebej pa malo pozneje navdušila s pesmijo James z albuma Offramp.
Prav na temo pesmi Offramp si je Metheny privoščil tudi izjemno zanimiv, a kratek izlet v free jazz, in to celo z distorzijo na akustični kitari. Seveda v dveinpolurnem koncertu ni pozabil na kitarski efekt, po katerem je posebej prepoznaven v džezovskih krogih. Poleg tega pa se je Metheny na tokratnem koncertu posebej poklonil vsakemu od še treh članov zasedbe, saj je po eno pesem zaigral v duetih z vsakim posebej.
Občinstvo je upoštevalo kitaristovo željo, da med koncertom ne fotografirajo ali snemajo koncerta, Metheny pa ga je znal tudi bogato nagraditi, saj je odigral dva dodatka. V prvem je v daljšem kitarskem solu odigral vsaj 30 različnih pesmi iz različnih obdobij svojega ustvarjanja, tudi najbolj znano Last Train Home.
Ozračje je morda nekoliko zmotilo le predčasno odhajanje nekaterih obiskovalcev iz sicer skoraj napolnjene Gallusove dvorane. A ti, ki niso počakali do zadnjega, so ostali prikrajšani za zares impresiven zaključek, v katerem so daljšem kitarskem solu ponovno združili moči vsi štirje člani tokratne Methenyjeve zasedbe.
Dobitnik 20 grammyjev in član dvorane slavnih revije Downbeat je v Ljubljani prvič igral že sredi 70. let. Tudi tokrat je nagovoril zbrano občinstvo in spomnil na svoja gostovanja v Sloveniji. Kot je dejal, mu je posebej v spominu fantastično ozračje na njegovem gostovanju leta 1991 v ljubljanskih Križankah, saj je bil koncert v dneh pred osamosvojitvijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta