Pokop žrtev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ustaši so v letih 1941-45 v koncentracijskem taborišču Jasenovac umorili več kot 84 tisoč ljudi, med njimi preko 20 tisoč otrok do 14. leta. Ustaši so pobijali ljudi na posebej grozovit način z noži, imenovani "srbosjek"; primerek je razstavljen v muzeju holokavsta v Washingtonu. Ko se je bližala osvoboditev, so ustaši 21. aprila 1945 poklali vse ženske v taborišču, naslednje jutro, ko je bilo na vrsti skoraj 700 moških, pa so se ti goloroki pognali na stražarske stolpe. V herojskem "preboju" je uspelo 91 ljudem, med njimi trem Slovencem, zbežati skozi ograjo, vsi drugi so obležali postreljeni v taborišču. Potem ko so požgali vso dokumentacijo, se je oborožena kolona več kot 1000 ustašev z najožjimi sorodniki priključila drugim oboroženim tolpam, ki so se umikale z Balkana v Avstrijo. Verjetno je večina "jasenovških" ustašev končala v hudih jamah na Slovenskem.

Prisotnost visokih predstavnikov države in RKC na pogrebnih slovesnostih ustašev je skrb vzbujajoča. Vrhovi RKC so gledali stran, ko so v Jasenovcu pobijali bratske pravoslavne kristjane, kasneje pa so skrivali in omogočili pobeg mnogim vojnim zločincem v Argentino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta