Pravilno rahljanje in prezračevanje trate

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
26.04.2022 00:00

Trato je potrebno občasno prezračiti in z nje odstraniti nakopičeno odmrlo travo, da ostane sveža in zdrava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Zakaj bi morali rahljati trato?

S preizkusom lahko ugotovite, ali morate svojo trato razrahljati. Z majhnimi kovinskimi grabljicami rahlo povlecite po travni ruši. Če se v grabljice ujamejo ostanki stare trave ali koščki mahu, je čas, da trato razrahljate.

Tudi večje količine plevela so jasen znak, da je je potrebno trato razrahljati, saj bo v nasprotnem primeru njena rast omejena.

Razlog za to je lahko pomanjkanje hranil. Vendar lahko debela plast odmrle trave na trati prepreči tudi dovod kisika do trate, zato jo je potrebno razrahljati.

Kako deluje vertikulator trate?

Vertikulator s svojimi majhnimi rezili prodre v trato ter tako odstrani mah in nakopičeno odmrlo travo.
Arhiv naročnika

Vertikulatorji imajo vodoravno nameščeno os oziroma vreteno, ki je prekrito s togimi ali vrtečimi se gostimi rezili. Motor poganja os. Rezila se premikajo in prodirajo nekaj milimetrov v trato ter hkrati odstranjujejo mah in nakopičeno odmrlo travo.

Kaj je pomembno pri rahljanju?

Preden začnete z rahljanjem, mora biti trata popolnoma suha. Nato nastavite prezračevalnik trate na ustrezno delovno višino. Rezila ne smejo prodreti v trato globlje od enega centimetra. Z Boschevim UniversalVerticut 1100 lahko enostavno prilagodite delovno višino.

Pri delu z vertikulatorjem se čim bolj enakomerno premikajte po celotni površini trate. Najprej se premikajte vzdolžno in nato delo zaključite s pomikanjem prečno. V ovinkih potisnite vodilne tirnice navzdol, saj lahko v nasprotnem primeru rezila prodrejo pregloboko v trato.

Kateri vertikulator potrebujete?

Vertikulator pomaga, da vaša trata zadiha in lahko ponovno uspeva.
Arhiv naročnika

Za zelo velike travnate površine je še posebej priporočljiv bencinski vertikulator. To pomeni, da ne boste odvisni od vira napajanja in vam ne bo treba paziti na kabel. Bencinski vertikulatorji so pogosto težji od električnih, kar jim omogoča, da prodrejo globlje v trato.

Po drugi strani pa je električni vertikulator lažje upravljati. Primeren je za manjše in težje dostopne površine, vendar morate paziti na kabel. Ker vertikulatorja po vsej verjetnosti ne boste uporabljali več kot dvakrat letno, to ne bi smela biti težava. Če je vertikulator prelahek, ga lahko enostavno obtežite z vrečo peska.

Ročni vertikulatorji ne potrebujejo ne električne energije ne bencina ter so izjemno odporni. Uporabni so za majhne površine ali posamezne slamnate zaplate.

Kdaj je treba razrahljati trato?

Najprimernejši čas za tovrstno opravilo je od aprila do septembra. Če trato intenzivno uporabljate poleti, morate spomladi z nje odstraniti odmrlo travo in mah, ali pa z opravilom počakajte do poznega poletja. Po tem, ko ste trato razrahljali, jo pustite nekaj tednov pri miru, da si opomore.

Vzdrževanje vaše trate začnite spomladi z gnojenjem. Takoj, ko narcise odprejo popke, začne rasti tudi trava. Od takrat naprej lahko gnojite in ponovno začnete s košnjo. Travo lahko pokosite sami, ali pa to namesto vas opravi robotska kosilnica, ki se bo samostojno premikala po trati in jo pokosila na želeno dolžino.

Približno dva tedna po gnojenju je običajno čas za ponovno košnjo. Pokosite travo do dolžine 2 cm ali prepustite delo robotski kosilnici. Zdaj je idealen čas za rahljanje. Trata je dobro oskrbljena s hranili in bo tako še posebej dobro prenašala rahljanje.

Na rahljanje ne čakajte predolgo. Do maja je pogosto zelo toplo in tudi suho. Če z rahljanjem čakate do takrat, boste morali kasneje intenzivno zalivati, da travno rušo ponovno zaprete.

Robotska kosilnica bo ponavljajoče se delo opravila namesto vas. Programirajte jo tako, da samodejno prične s košnjo.

Arhiv naročnika

Pravilno rahljanje trate

Zakaj bi morali prezračevati trato?

Poleg rahljanja je potrebno trato tudi prezračiti s prezračevalnikom, da lahko ohrani močne korenine in prejme zadostno količino kisika. Če je trata slabo prezračena, se na njej začne pojavljati mah.

Kaj se zgodi, ko je trata prezračena?

Arhiv naročnika

Prezračite vašo trato z vilami. To bo omogočilo, da bodo korenine ponovno dosegle večje količine kisika.

Pri prezračevanju trate zrahljate zemljo pod površino trate. To omogoča, da korenine trate doseže več kisika. Tudi voda lahko spet lažje pronica v notranjost. Posledično trata bolje raste ter postane čvrstejša in bolj zdrava.

Trato, ki jo pogosto uporabljate, je treba prezračiti vsaka en do dva meseca. Če trate ne uporabljate veliko, zadostuje, da jo prezračite enkrat letno.

Katera tla je treba prezračiti?

Vsaka tla lahko postanejo žrtev pomanjkanja kisika. Težava se še posebej pogosto pojavlja pri ilovnatih tleh. Razlog za to je fina zrnata struktura tal. Pri obremenitvi se tla močno zbijejo, tako da lahko komaj kaj zraka doseže korenine.

Prezračevanje trate je v tem primeru smiseln ukrep, vendar je najbolj učinkovit v kombinaciji z drugimi ukrepi. Zelo ilovnata tla je treba občasno pobrusiti, da zrahljate strukturo tal.

Ilovnata tla se zelo hitro zbijejo, zato potrebujejo redno prezračevanje ter rahljanje strukture s peskom.
Arhiv naročnika

Kdaj in kako prezračiti trato?

Pravi čas za prezračevanje trate je od konca marca do začetka oktobra. Izberite čas, ko je zemlja vlažna in ne mokra.

Kako lahko prezračite trato?

Če imate le na nekaterih mestih močno zbita tla, jih lahko popravite z vilami za kopanje. Na mestih, kjer so tla zbita, popolnoma potisnite zobe v zemljo in vrtite vile. Tako boste ustvarili večje luknje oziroma kanale, po katerih lahko prideta voda in kisik v tla. Nato zapolnite te kanale z drobnozrnatim peskom.

Vile za prezračevanje ne naredijo samo lukenj v tla, ampak s svojimi votlimi zobmi odstranjujejo tudi zemljo iz lukenj, ko vile potegnete ven. To omogoča, da v tla prodre veliko vode in zraka. Tudi tukaj lahko izkopane kanale zapolnite s peskom.

Arhiv naročnika

Čeprav lahko trato prezračujete tudi ročno, je s prezračevalnikom bistveno lažje. Z Boschevim prezračevalnikom UniversalRake 900 boste svoji trati hitro in enostavno zagotovili svež zrak.

Prezračevalniki trate so do travne ruše precej bolj nežni od vertikulatorjev, kar je velika prednost, vendar v neposredni primerjavi z vertikulatorji odstranijo prezračevalniki manj mahu s trate. V idealnem primeru bi morali uporabljati kombinacijo obeh načinov.

Peskanje trate

Da bi zemlja ostala trajno mehka in dopuščala dovod vode in kisika do korenin, je poleg rahljanja ter prezračevanja potrebno tudi peskanje trate spomladi. Na kvadratni meter trate porabite približno 5 l peska iz peskovnika ali gradbenega peska. Izravnajte pesek z metlo ali grabljami.

Deževnica bo pesek postopoma po koščkih splaknila v ustvarjene prezračevalne luknje in tako zagotovila trajno odprte kanale za dovod vode in zraka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.