(PREMIERA) Ssangyong torres: Novi lastnik, novi pristop

Peter Pirkovič
25.11.2023 05:00

Viharni časi so za korejsko znamko že pozabljeni, zato si ta zdaj želi dvigniti prepoznavnost z novimi modeli. Prvi, ki je nastal pod okriljem novega lastnika KG Group, je model Torres.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dolžino novi torres meri 4,7 metra in ima tudi 703-litrski prtljažnik.
Peter Pirkovič

Kompaktni križanec, všečnih oblikovnih linij, z možnostjo izbire štirikolesnega pogona. Avto, za katerega so ime dobili po nacionalnem parku Torres del Paine v osrčju čilske Patagonije, je prvo javno premiero doživel že lani, tudi kot električni model, a je zdaj v začetni fazi ves fokus usmerjen v različico z bencinskim motorjem. Tako kot drugod po svetu bo tudi pri nas korejski križanec opremljen le z 1,5-litrskim turbo bencinskim motorjem s 120 kilovati moči in 280 Nm navora, imajo pa kupci možnost izbire štirikolesnega pogona, ki je na voljo zgolj v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Med kopico tehničnih podatkov velja izpostaviti, da je ta sposoben vleči tono in pol težko prikolico z zavorami.

Torres, dolg ​4,7 metra in z 2,68 metra dolgim medosjem, bo lahko igral tudi vlogo družinskega avtomobila, saj je prostora v potniški kabini dovolj za štiri oziroma pet potnikov, na voljo pa imajo zajeten 703-litrski prtljažni prostor. Slednjega je v nekaj potezah možno povečati na 1662 litrov.

Notranjost ni samo trendovska, pač pa s tremi zasloni želi biti celo premijska.
Peter Pirkovič

Voznikov delovni prostor je na prvi pogled ergonomsko dobro urejen in primerno digitaliziran. Za volanom so umestili podolgovat 12,5-palčni zaslon za potovalne podatke, medtem ko ima sredinska konzola osrednji 9-palčni zaslon na dotik z aktualnim multimedijskim sistemom, nekoliko nižje pa je postavljen še en 8-palčni zaslon na dotik, preko katerega upravljamo klimatsko napravo. Dodatno ima konzola urejena številna priročna odlagalna mesta in poseben prostor za brezžično polnjenje pametnih telefonov, na seznamu serijske opreme najbogatejših paketov pa je tudi možnost ogrevanja in hlajenja sprednjih sedežev.

Pri Ssangyongu pravijo, da se štirikolesno gnani torres dobro znajde na terenu in v vodi (do 30 cm), saj ima vgrajen učinkovit sistem prenosa moči na vsa štiri kolesa (delovanje je odvisno tudi od izbire med tremi režimi vožnje), hkrati pa velja izpostaviti, da je podvozje od tal oddaljeno 20 centimetrov. Južnokorejski inženirji so novinca bogato opremili s številnimi aktualnimi varnostnimi asistencami, vključno z radarskim tempomatom, opozorilnikom na mrtve kote (v primeru odpiranja vrat, ko avto stoji), sistemom za ohranjanje vozila na voznemu pasu in sistemom za preprečevanje trčenja.

Torres je na voljo z 1,5-litrskim turbo štirivaljnikom s 120 kW (163 KM).
Peter Pirkovič

Pri nas je torresa, ki prihaja iz južnokorejske tovarne, možno kupiti na devetih prodajnih mestih, kjer obenem ponujajo tudi servisne storitve. Glede na oddaljenost tovarne je prva količina že na zalogi v Sloveniji, medtem ko naslednja prihaja v februarju, ob individualnem naročilu pa se čakalna doba podaljša na štiri do pet mesecev. Najcenejši torres v Sloveniji z vključenim popustom stane 31.899 evrov, medtem ko bo za najdražjega, za katerega ne ponujajo popusta, treba odšteti slabih 45 tisočakov. Kupec bo ob nakupu deležen garancije oziroma jamstva za dobo petih let oziroma do prevoženih 100 tisoč kilometrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta