Slovenska avtomobilska industrija naj bi do 2027. vsako leto dobila za okoli 30 milijonov evrov spodbud

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.09.2022 05:00

Številna ministrska ekipa na čelu s predsednikom vlade Robertom Golobom z napovedjo o spodbudah za nadaljnji razvoj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Precejšen del slovenske avtomobilske industrije, ki se ukvarja z izdelavo sestavnih ali tudi rezervnih delov za kar številne avtomobilske tovarne, združen v misijo oziroma skupino Gremo (Green Mobility), je v prostorih podjetja Iskra Mehanizmu na Brniku dočakal obisk številne ministrske ekipe na čelu s predsednikom vlade Robertom Golobom. Končalo se je z obljubo oziroma napovedjo o spodbudah za nadaljnji razvoj.

Iskra Mehanizmi, ki je znotraj skupine Gremo, sodeluje s številnimi avtomobilskimi tovarnami.
Janez Kovačič

Gremo, ki predstavlja, kot je zapisano v predstavitvi, jedrno skupino slovenske avtomobilske industrije (kar pomeni, da zraven niso vsi) z enajstimi podjetji, bo letos ustvarila vsaj za 3,5 milijarde evrov prometa (skoraj 40 odstotkov več kot leta 2019), zaposluje 14.300 delavcev in računa, da bo letos ustvarila okoli 65 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega oziroma 20 tisoč evrov več kot leta 2019. To bo ali bi bilo 14 odstotkov več, kot znaša povprečje gospodarskih družb v Sloveniji, in 34 odstotkov več kot leta 2019. Kot je ob tem dejal Iztok Seljak, v tem primeru koordinator misije Gremo, v razvoj vlagajo okoli pol milijarde evrov letno, in če hočejo rasti naprej, potrebujejo inovativne projekte. Zato je sodelovanje oziroma pomoč države nujna ali vsaj dobrodošla. S tem naj bi se povečal tudi njihov prispevek v državni proračun s sedanjih 350 na 500 milijonov evrov. Kot ocenjujejo podjetja, naj bi vrednost prodaje vse panoge s sedanjih pet milijard evrov do leta 2030 zrasla na sedem milijard evrov. Predsednik vlade Robert Golob je napovedal za okoli 30 milijonov evrov spodbud za vsako leto v času od 2023 do 2027, potem pa, "upamo, da bo še več".

V Evropi je v avtomobilski industriji, v tovarnah in pri dobaviteljih, zaposlenih skoraj 14 milijonov ljudi. Pri nas ta dejavnost zagotavlja okoli 10 odstotkov bruto dodanega proizvoda, ustvari nekako 25 odstotkov vsega izvoza ter neposredno in posredno zagotavlja okoli 40 tisoč delovnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta