Sojenje za umor soseda: "Ne povej, da sem ga jaz ubil"

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.11.2017 13:11

Obtoženi Slobodan Bobić, ki mu sodijo za umor soseda Jana Šoška, se na sodišču zagovarja z molkom, nekatere priče pa ne morejo verjeti, da naj bi bil obtoženi moril.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtožen umora soseda Jana Šoška Slobodan Bobić se na sodišču brani z molkom.
Srdjan Živulovič/Bobo

“Ne povej, da sem ga jaz ubil, povej, da ga je ubil nekdo drug,“ je slišati na telefonskem posnetku, preden se je na številki 113, kamor je klical moški glas, oglasil dežuren policist. Nato je moški glas policistu povedal, da na sosedovem dvorišču leži poškodovani moški. Klic je bil zabeležen 2. junija letos, ko je bil na svojem dvorišču na Delavski ulici 7 v ljubljanskem Zalogu najden umorjen Jan Šoško, invalid brez leve noge, ki so ga klicali Miha. Zaradi umora se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel 50-letni Slobodan Bobić, danes se mu je začelo sojenje. In prav on naj bi bil klical na policijo in povedal za soseda, še prej, preden se je oglasil policist, pa naj bi nekomu doma naročil, naj ga ne izda glede umora.
Na predobravnavnem naroku obtoženi krivde za umor, ki ga je po mnenju tožilstva storil na grozovit način, ni priznal, danes pa se je branil z molkom. V kazenskem postopku ga po uradni dolžnosti zastopa odvetnica Maja Kristan. Sodišče je danes zaslišalo nekaj prič, med drugim tudi obtoženčevega očeta in pokojnikovo ženo.

Motiv zločina neznan

Tožilstvo obtoženega bremeni, da je 2. junija letos okoli 12. ure na vrtu stanovanjske hiše v Delavski ulici 7 v Zalogu s sekiro najmanj sedemintridesetkrat udaril po glavi Šoška, invalida brez leve noge, in ga tako močno poškodoval, da je umrl na kraju zločina. Tožilec je v obtožnici zapisal, da je nesrečni moški, preden je umrl, zaradi številnih udarcev s sekiro trpel hude bolečine.
Bobić in Šoško sta bila v mladosti prijatelja, kasneje se je Bobić poročil in se odselil. Ko se je pred približno desetimi leti ločil, se je vrnil v Zalog, kjer je živel z mamo, očetom in bratom. Kot sta o dogodku povedali priči, sta videli Bobića na vrtu pokojnega Šoška, kako je z roko, v kateri je imel sekiro, ki naj bi bila od Šoška, udarjal v nekaj na tleh, pri tem pa je bil krvav po obrazu. Priči zaradi žive meje nista videli, v koga ali kaj udarja, sta pa predvidevali, da je Bobić napadel Šoškovega psa. Ena od prič je poklicala policijo, dogodek prijavila, a hkrati dejala, da se ji zdi čudno, da bi bil storilec tako močno krvav po obrazu, če bi mučil psa. Ko so policisti prišli na kraj, se je izkazalo, da je storilec umoril človeka.
Kaj je bil motiv tega zločina, ni jasno. Nekatere priče so preiskovalcem povedale, da sta se pred nekaj leti obtoženi in žrtev sprla, ker je imel Šoško radio preveč na glas, zato naj bi bil Bobić poklical policiste. Šoško naj bi mu bil tedaj močno vinjen dejal, da ga bo ubil, če bo še kdaj poklical policiste.
Oškodovančeva žena Mateja Šoško je na sojenju povedala, da je zaradi dogodka še vedno zelo pretresena, da pa je bila usodnega dne v službi in o dogodku ne ve ničesar. Ni ji bilo znano, da bi bila mož in obtoženi v sporu, saj sta bila v mladosti prijatelja, ko pa se je Bobo, kot kličejo obtoženega, po ločitvi vrnil nazaj domov, je bil drugačen, čuden, nje in moža ni pozdravljal, zato niso imeli nobenih stikov. Res je pred osmimi leti, ko so na dvorišču praznovali rojstni dan, obtoženi poklical policijo, ker naj bi bili preglasni. To pa je bil edini dogodek, kjer je prišlo do nesoglasja med obtoženim in njihovo družino.

Zamahoval s sekiro

Priča Klavdija Petrič je bila na sodišču še vedno pretresena zaradi tega, kar je 2. junija videla. "Sem patronažna sestra in skrbim za Bobićevo nepokretno mamo. Tako je bilo tudi tistega dopoldneva. Ko sem na balkon odložila umazano perilo, sem na Šoškovem dvorišču videla Bobovo glavo. Šla sem v kuhinjo in skozi okno videla, da s sekiro zamahuje, slišala sem zvoke cak, cak, cak, bil je ves krvav po obrazu. Mislila sem, da je ubil sosedovega psa, vendar se mi je zdelo čudno, da bi bil tako krvav, ker je bil kuža zelo majhen. Zgrabila me je panika, zato sem Bobovo mamo položila nazaj v posteljo, vzela svoje stvari in šla domov, stanujem v bližini Bobićevih. Poklicala sem Urško Birk,  Šoškovo sosedo, da bi šla pogledat, kaj se dogaja na Šoškovem dvorišču,“ je povedala priča Klavdija Petrič. “Ko me je klicala Klavdija, sem se ravno odpravljala od doma, imamo podjetje za avtobusne prevoze in sem šla po otroke v Ivančno Gorico. Ko mi je povedala, kaj je videla, sem se z manjšim avtobusom ustavila ob ograji Šoškovih in videla Boba, kako je po nekom udarjal in je bil ves krvav. Poklicala sem policijo,“ je povedala Urška Birk.
​Obe priči sta se z obtoženim dobro razumeli in ne moreta verjeti, da je res on vzel življenje Šošku, sta še povedali. Oče obtoženega, Peter Bobić v času umora ni bil doma. Povedal je, da Bobo ni bil nikoli nasilen, nekajkrat mu je povedal, da mu Miha grozi, da ga bo ubil. Sojenje se nadaljuje 15. novembra z zaslišanjem prič in sodne izvedenke psihiatrične stroke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta