Ste preutrujeni ali preleni za spolne odnose? Ta živila bodo vaše poželenje dvignila v višave

D.Ži
25.05.2023 09:35

Ni vseeno, kaj dajete v usta. Tudi ko gre za intimno življenje. S premišljeno prehrano boste za veselo posteljno poskakovanje razpoloženi pogosteje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visoka raven estrogena lahko popolnoma zmanjša željo po seksu pri moških, zato je previdnost pri hrani ključna. 
Profimedia

"Seks se začne v možganih, in vsem, ki pridejo v mojo ambulanto, svetujem, da vsak dan pojedo eno kuhano jajce. Holin lahko poveča fokus, izboljša pa tudi prenos v živčevju, kar pomeni, da so živčni končiči v genitalnem predelu bolj občutljivi," pravi znana nutricionistka.

Strokovnjaki iz klinike Mayo v ZDA so odkrili, da lahko visoka raven estrogena popolnoma zmanjša željo po seksu pri moških, zmanjša pa tudi sposobnost ženske za doseganje orgazma. Čeprav se denimo zelena ne sliši kot najbolj vznemirljiva hrana, ki lahko izboljša vaše spolno življenje, je dejstvo, da lahko, in številne študije razkrivajo, da uživanje zelene dejansko poveča raven feromonov v moškem potu, kar je nekaj, kar ženski nos zelo ceni. "Tako bo vsak moški bolj privlačen za ženske. Poleg tega je zelena polna vitamina C, kalija, folne kisline, vlaknin in kalcija. Tako da je vsekakor dobro živilo," pravi nutricionistka Amanda Ursell.

Profimedia

"Ta dieta pomeni, da jeste veliko rastlinske hrane. Zagotovo boste imeli več energije, shujšali in se počutili bolje, če ji boste sledili," pojasnjuje Ursell. Gre za vrsto diete, ko uživate živila, bogata s sirtuini – vrsto beljakovin, ki prispevajo k ohranjanju celic. Pospešujejo presnovo, izboljšujejo učinkovitost mišičnih vlaken v telesu, zmanjšujejo vnetne procese, prispevajo k izgubi maščobe ... Nekatera izmed živil, ki jih jemo ali pijemo med to dieto, so: ohrovt, rdeče vino, jagode, čebula, soja, peteršilj, ekstra deviško oljčno olje, temna čokolada (85 odstotkov kakava), ajda, kurkuma, orehi, rdeči radič, borovnice, kapre, kava, poroča healthline.com.

Mandlji: Mandlji so bogati z magnezijem, hranilom, ki lahko ljudem pomaga pri sprostitvi, pojasnjuje naturopatinja Louise Westra. Ženske so bolj nagnjene k seksu, če so sproščene in primerno razpoložene. Druga živila, ki lahko pomagajo, so zelena listnata zelenjava, oreščki in bučna semena, je dodala. Pomembno je, da zmanjšate trebušno maščobo: ko nosite veliko teže okoli trebuha, se raven estrogena dvigne. "Ljudje, ki se držijo diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ponavadi hitreje izgubijo težo, zlasti okoli trebuha, in tako uravnovesijo hormone," pojasnjuje nutricionistka Amanda Ursell.

Profimedia

Čokolada: čokolada lahko izboljša prekrvavitev in tako omogoči prekrvavitev delov telesa, ki so pomembni za dober seks. "Stres vpliva na libido z zvišanjem ravni hormona kortizola. Povišane ravni kortizola zožijo arterije in omejijo pretok krvi v telesu," pravi Jeannette Jackson, nutricionistka in avtorica knjige 'Drop Zone Diet'. Izbira živil z antistresnimi lastnostmi je dober način za izboljšanje spolnega življenja in čokolada je odlična za to. Pomaga sproščati kemikaliji feniletilamin in serotonin v telesu, ki prispevata k dvigu razpoloženja, a tudi povečata cirkulacijo, kar povzroči večji pretok krvi 'tam spodaj', pojasnjuje.

Veganska prehrana: izpuščanje mesa, mlečnih izdelkov in vseh drugih živalskih proizvodov iz prehrane lahko izboljša spolne izkušnje. "Če iz prehrane izločite meso in mlečne izdelke, boste zmanjšali vnos nasičenih in transmaščob. Visoke ravni teh nezdravih maščob zamašijo srčno-žilni sistem, zaradi česar ste bolj dovzetni za spolne težave, kot je erektilna disfunkcija," pravi. Louise Westra. Tudi če samo nekoliko zmanjšate vnos mesa in mlečnih izdelkov ter povečate vnos hranil rastlinskega izvora, bo to izboljšalo vaše srčno-žilno zdravje in s tem spolno izkušnjo. Bolje se boste počutili, ko bo vaše telo preplavila sveža kri, polna kisika, je dodala.

Profimedia

Lubenica: Lubenica je bogata z vitaminom B12, ki ga mnogim ljudem primanjkuje. "Če vam primanjkuje vitamina B12, se boste verjetno počutili utrujeni in izčrpani, potem pa je malo možnosti, da bi si zaželeli seks. Lubenica je odličen vir B12. Vsebuje tudi likopen, ki deluje protivnetno," pravi Jeannette Jackson.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta