Streljanje v Apačah preiskuje vojska. Sumijo vojake

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
20.08.2017 18:04

Vojaško strelišče v Apačah, od koder naj bi bili junija letos iz avtomatske puške prileteli izstrelki v strnjeno naselje hiš, je še vedno zaprto. Preiskavo, ki jo je pričela kriminalistična policija, pa je prevzela obveščevalno-varnostna služba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vojaškem vadišču v Apačah so pripadniki Slovenske vojske 14. junija uporabili 56 avtomatskih pušk.
Vesna Lovrec

Strelišče v Apačah, kjer se v streljanju urijo pripadniki Slovenske voske (SV), je še vedno zaprto. Poročali smo, da je vojska to storila preventivno, po tem, ko se je v juniju kar dvakrat pojavil sum, da so med vojaško strelsko vajo izstrelki prileteli v strnjeno naselje. Kdaj bo strelišče ponovno na voljo za vojaško vajo, še ni jasno. "Strokovnjaki pripravljajo predlog tehničnih rešitev za posodobitev strelišča, ki bo ponovno odprto, ko bodo izvedeni manjši tehnični popravki, s katerimi bo še povečana varnost pri izvedbi streljanja," so na obrambnem ministrstvu pojasnili konec julija, poldrugi mesec po tem, ko je načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman izdal ukaz o začasni prekinitvi streljanja na strelišču v Apačah.

Izstrelki domnevno v avto in na teniško igrišče

Prvi strelski incident se je na območju Apač zgodil 6. junija letos. 64-letni občan je policiji prijavil, da se je okoli 9.40 z avtomobilom peljal mimo vojaškega strelišča po lokalni cesti Ptuj-Dolena-Kočice, ko naj bi bil njegov jeep zadel izstrelek, ki ga preiskovalci še niso našli. A takrat vojska strelišča ni zaprla, Osterman je ukaz o prekinitvi streljanja na vadišču izdal šele teden kasneje, 14. junija, ko sta dva izstrelka končala na teniškem igrišču v občini Majšperk, ki je od strelišča v Apačah oddaljeno okoli tri kilometre. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez je takrat izpostavil, da je pomembno poudariti, da je vojska strelišče zaprla iz preventivnih razlogov, in opozoril, da sumi, da bi bila zrna poletela iz vojaškega orožja, niso potrjeni. Po drugi strani pa so se v vojski morali zavedati, da obstajajo razlogi za ta sum, navsezadnje so iz vojaških vrst Večeru že takrat neuradno namigovali, da bo primer preiskovala pristojno služba ministrstva za obrambo, obveščevalno-varnostna služba. In zakon o kazenskem postopku določa, da se to lahko zgodi samo, če so podani razlogi za sum, da je kaznivo dejanje storila vojaška ali civilna oseba, zaposlena v SV, oziroma drug delavec, zaposlen na obrambnem področju.

Za zdaj sumijo vojake

Ko smo 19. junija pri SV preverili neuradna namigovanja, da bo preiskavo dogodka prevzela obveščevalno-varnostna služba, je Simon Korez odgovoril, da se ni nič spremenilo, kar je pomenilo, da je preiskavo takrat še vodila civilna policija. Policija, ki je sprožila intenzivno kriminalistično preiskavo že po prvem incidentu (6. junija), je 19. junija tudi zasegla vseh 56 pušk, s katerimi so vojaki streljali v Apačah 14. junija. Puške je v nadaljnjo preiskavo predala Nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju, potem pa je morala preiskovanje primera predati pristojnemu organu ministrstva za obrambo, je ob našem ponovnem poizvedovanju, kdo se ukvarja s primerom, odgovoril šef mariborskih kriminalistov Robert Munda. Da mora biti tako, je odločilo ptujsko tožilstvo, še prej pa je za mnenje zaprosilo vrhovno tožilstvo, ki je v nezavezujočem mnenju zavzelo stališče, da naj strelska incidenta v Apačah preiskuje obveščevalno-varnostna služba. "V obravnavani zadevi je bistveno vprašanje, ali so kazniva dejanja storjena v Slovenski vojski in ali so jih izvršile vojaške osebe, zaposlene v Slovenski vojski. Glede na podatke z dne 20. 6. 2017 so dejanja izvršili vojaki Slovenske vojske, ki so izvajali strelske vaje na vojaškem strelišču v Apačah. Dejanja so torej izvršile vojaške osebe na vojaškem območju v okviru opravljanja vojaške službe v Slovenski vojski, zato je za preiskovanje navedenih kaznivih dejanj pristojna obveščevalno-varnostna služba," so pojasnili na vrhovnem tožilstvu.

Posledici nastali na civilnem območju

Ampak bistveno je tudi, kje je nastala posledica. Dejstvo je, da so izstrelki prileteli v strnjeno naselje, poškodovali civilni avto in zasebno teniško igrišče, zato se postavlja vprašanje, zakaj policija ne more preiskovati primera. "Okoliščine, da so krogle zašle izven vojaškega območja na civilno območje, pri čemer je bila ogrožena varnost civilnega prebivalstva, ne spremeni dejstva, da so kazniva dejanja izvršile vojaške osebe v Slovenski vojski, in ne more imeti za posledico pristojnosti policije. Prav tako ne zdrži argument, da se bo v primeru, da preiskavo opravlja Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, varoval videz nepristranskega zbiranja dokazov oziroma preiskovanja obravnavanih primerov, saj zakon ne daje podlage za tovrstni prenos pristojnosti," so razložili na vrhovnem tožilstvu.
Kdaj bo znano, kdo in ali sploh bo kazensko odgovarjal zaradi dogodkov, ki razen močne prestrašenosti med prebivalci nista pustila hudih posledic, lahko pa bi se končala tragično, se ne ve. Kajti z ministrstva za obrambo so nam na vprašanje, v kateri fazi je preiskava, kakšne so doslejšnje ugotovitve in kako je ministrstvo ukrepalo, kratko odgovorili: "V času preiskave informacije o poteku preiskave niso dostopne javnosti." Obveščevalno varnostna služba preiskuje kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Če bodo storilca našli in če bodo ugotovitve pokazale, da je dejanje zakrivil z opustitvijo dejanja, ki bi ga bil dolžan storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi in premoženja, mu grozi do tri leta zapora, če se bo pokazalo, da je dejanje storil iz malomarnosti, pa ga sme sodišče kaznovati z zaporom do enega leta ali (samo) z denarno kaznijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta