Test zimskih pnevmatik: Katere je smiselno kupiti in katerih AMZS ne priporoča?

M.R.
30.09.2022 14:48

Avto-moto zveza Slovenije je objavila test zimskih pnevmatik dveh različnih dimenzij. Tudi najboljše ocenjene se med seboj razlikujejo. Kako se odločiti, katere kupiti? AMZS ponuja odgovore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marc Wittkowski

Pozimi morajo biti vozniki pripravljeni na vse. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) zato poudarja, da je v klimatsko negotovih časih pravilna izbira pnevmatik še toliko bolj pomembna. Zato so že konec septembra objavili letošnji test zimskih pnevmatik.

Pravijo, da so tudi izdelovalci avtomobilskih pnevmatik začeli upoštevati podnebne spremembe. Tako se trudijo izdelati pnevmatike, ki so kos različnim razmeram na cesti - od suhega in hladnega asfalta, mokrega snega, ledenih oblog do povodnji. In test AMZS, ki ga je slovenska zveza opravila v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi, med njimi so nemški ADAC, avstrijski ÖAMTC, TCS, švicarski TCS in nizozemski ANWB, je pokazal, da v trgovinah ni veliko pnevmatik, ki se enako dobro obnesejo v vseh teh razmerah.

Preskusili so, kako je z lastnostmi posameznih pnevmatik na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in na ledu, izmerili so glasnost, preverili obrabo in izmerili porabo goriva. Najbolj uravnotežene pnevmatike oziroma takšne, ki dosežejo čim boljši rezultat po vseh merilih, dobijo najboljšo skupno oceno na testu. "A najboljša skupna ocena naj ne bo edino merilo pri nakupni odločitvi," opozarjajo pri AMZS.

Pri izbiri pnevmatike naj voznik upošteva svoje potrebe in navade. "Če se pogosto vozite po zasneženih cestah, se ozrite po pnevmatikah, ki so dobre na snegu, če pa zimo prevozite na očiščenih avtocestah in hitrih cestah, so za vas primernejše pnevmatike z dobrimi lastnostmi na mokrem in na suhem," poudarjajo.

Testirali so 16 pnevmatik dimenzij 185/65 R15 in 17 pnevmatik dimenzij 215/60 R16 H. Manjše so namestili na volkswagen polo, večje pa na škodo karoq.

Ožje pnevmatike so preizkušali na volkswagen polu
Marc Wittkowski

Pri testu manjših pnevmatik so štiri, ki imajo najbolj uravnotežene lastnosti, dobile skupno oceno zelo priporočljivo, pri sedmih pnevmatikah, ki so dobile skupno oceno "priporočljivo", pa so ugotovili rahle pomanjkljivosti pri vsaj enem od glavnih ocenjevalnih meril. Pri treh pnevmatikah se je izkazalo, da so se slabo odrezale pri najmanj enem od pomembnih ocenjevalnih meril, zato so dobile skupno oceno priporočljivo z omejitvami, dve pnevmatiki (Imperial Snowdragon HP in Wanli SW611) pa sta se tako slabo odrezali na mokri cesti, da sta dobili skupno oceno "ni priporočljivo".

Test pnevmatik 
AMZS

Pnevmatike z oceno "zelo priporočljivo" so: Continental Wintercontact TS870, Goodyear UltraGrip 9+, Semperit Speed-Grip 5 in Michelin Alpin 6. Oceno "priporočljivo" so dobile pnevmatike: BFGoodrich G-Force Winter 2, Vredestein Wintrac, Bridgestone Blizzak LM005, Maxis Premitra Snow WP6, Firestone Winterhawk, Nexen Winguard Snow G3 in Avon WT7 Snow. Priporočljive z omejitvami pa so pnevmatike Dunlop Winter Response 2, Fulda Kristall Montero 3 in Barum Polaris 5.

Razlika v zavorni poti med najboljšo pnevmatiko pri tem merilu (Bridgestone Blizzak LM005) in Barumovo pnevmatiko na 13. mestu je skoraj 5 metrov. Najboljša pnevmatika se je na suhem asfaltu pri zaviranju ob hitrosti 100 km/h ustavila po 44 metrih, najslabša pa po 49,5 metra. Na mokrem asfaltu pa se je pri zaviranju ob hitrosti 80 km/h najboljša pnevmatika (Bridgestone Blizzak LM005) ustavila po 36,2 metra, najslabša (Barum Polaris 5) pa po 47,7 metra. "Nekaj metrov zavorne poti se morda ne sliši veliko, a če to razliko prevedemo v hitrost vožnje, je razlika zelo občutna: ko se avto z Bridgestonovimi pnevmatikami zaustavi, avtomobila s Fuldinimi ali Imperialovimi pnevmatikami še vedno vozita s hitrostjo 36 km/h, avto z Wanlijevimi pnevmatikami na kolesih pa se premika z 39 km/h. Ko se zaustavi avto z Barumovimi pnevmatikami, avto z Wanlijevimi pnevmatikami še vedno vozi s hitrostjo 29 km/h," so ugotovili na testu.

Nakupa pnevmatik Imperial Snowdragon HP, Wanli SW611 in Barum Polaris 5 AMZS ne priporoča. Priporočajo pa nakup pnevmatik Continental (ta ima najbolj uravnotežene lastnosti), Goodyear, Semperit in Michelin.

Med širšimi pnevmatikami brez najslabše ocene

Širše in večje pnevmatike pa so testirali na že zgoraj navedenem cestnem terencu. Tudi v tem testu so si štiri pnevmatike zaslužile oceno zelo priporočljivo, to so: Continental WinterContact TS870, Dunlop Winter Sport5, Goodyear UltraGrip Performance+ in Michelin Alpin 6. Nobena izmed naštetih pnevmatik na testu ni pokazala slabosti pri nobenem od glavnih ocenjevalnih meril.

12 pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo: Yokohama BluEarth Winter V906, Bridgestone Blizzak LM005, Kleber Krisalp HP3, GT Radial WinterPro 2, Sava Eskimo hp2, Vredestein Wintrac, ESA+Tecar Supergrip Pro, Toyo Tires Observe S944, Nokian Tyers WR Snowproof, Uniroyal WinterExpert, Matador MP93 Nordicca in Falken Eurowinter HS01. Samo pnevmatika Coopertires WM-SA2+ je dobila oceno priporočljivo z omejitvami. Zaradi precejšnjih slabosti na mokri cesti in precejšnje obrabe si ni zaslužila višje ocene. Pokazala je nekaj pomanjkljivosti tudi na mokri cesti in v snegu, zato velja razmisliti, ali jo kupiti.

Test pnevmatik 
AMZS

Razlike med temi pnevmatikami so se še najbolj pokazale pri vožnji na suhi cesti. S slabšimi pnevmatikami so imeli testni vozniki občutek, da je avto zadaj nemiren in da je treba z volanom popravljati začrtano smer oziroma radij v ovinku. Veliko dela z volanom so imeli pri izogibanju oviri. Pnevmatika z uravnoteženimi lastnostmi se dobro obnese tako pri prečnih kot vzdolžnih obremenitvah in omogoča natančno vodenje tudi pri zmanjšanem oprijemu.

Krog po zasneženi cesti so z Goodyearovimi pnevmatikami ultragrip performance+ odpeljali v 75,1 sekunde, s pnevmatikami GT radial winterpro 2, ki so bile na tem delu testa najslabše, pa v 82,1 sekunde, kar je skoraj 10 odstotkov slabše.

Občutno so se pnevmatike razlikovale tudi po obrabi. Največ kilometrov je mogoče med preskušenimi pnevmatikami prevoziti s Savinimi pnevmatikami eskimo hp2 (43.423 kilometrov), ki so se sicer slabše odrezale na mokri cesti. Najmanj kilometrov pa bi lahko prevozili s pnevmatikami tipa Coopertires WM -SA2+ (23.714 kilometrov), ki so tudi sicer med vsemi najslabše ocenjene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta