Zima se vedno začne 15. novembra: Kaj šteje kot zimska oprema pri vozilu?

Vsaj tako pravi zakon o pravilih cestnega prometa, ki določa zimsko opremo in zimske razmere, hkrati pa pozna tudi določene izjeme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V snegu je zimska guma visoko superiorna nad letno. Foto: Vinko Kernc

Vinko Kernc

Vsaj tista zima, ki velja za lastnike osebnih avtomobilov in tudi drugih motornih vozil na slovenskih cestah, je vedno točna in se začne 15. novembra, torej na današnji ponedeljek, in konča 15. marca prihodnje leto, kar bo torek. Toda prav je vedeti in upoštevati, da je zimska oprema po zakonu o pravilih cestnega prometa obvezna tudi "zunaj tega časa, če so na cesti zimske razmere". Zato najprej zapišimo, kaj šteje kot zimska oprema, in tudi, kdaj so po omenjenem zakonu na cesti zimske razmere.

Pri motornih vozilih, pri katerih največja dovoljena teža ne presega 3500 kilogramov, štejejo za zimsko opremo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali pa poletne pnevmatike na vseh kolesih in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Glavni kanali pnevmatik, ki štejejo za zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj tri (3) milimetre. Če so globoki manj kot tri milimetre, jih zakon uvršča med poletne pnevmatike. Kako so označene zimske pnevmatike? Na boku morajo imeti proizvajalčevo oznako M+S ali M.S ali M&S. Zakon torej dopušča različne možnosti, a je je pametno oziroma smiselno upoštevati razlike med zimsko in letno pnevmatiko, o čemer pa malo kasneje.

Nemogoče krmiljenje in predolga zavorna pot z letnimi gumami v snegu vodita najmanj v zvito pločevino. Foto: Vinko Kernc

Vinko Kernc

V Sloveniji poznamo tudi izjeme, in sicer na tako imenovanih priobalnih območjih (del slovenskega ozemlja, ki ga omejujejo obala Jadranskega morja, meja z Italijo in Hrvaško), kjer za zimsko opremo štejejo tudi letne pnevmatike z globino kanalov najmanj tri milimetre. Jasno - ko se s takšnim avtomobilom zapeljete izven tega območja oziroma cest, veljajo prej zapisana določila o zimski opremi.

Pomembno je tudi določilo o zimskih razmerah. Te so, kot pravi zakon, tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica). To torej pomeni, da je zimska oprema nujna tudi zunaj časa, ki ga predpisuje zakon.

Praksa kaže, da se mnogi vozijo z zimskimi gumami celo leto, glede na zadnje zime pa bilo morda celo bolj varno voziti se celo leto z letnimi. Šele ko temperatura okolice pade pod sedem stopinj Celzija, se na suhi ali mokri cesti bolje izkažejo zimske gume. Letne postanejo takrat pretrde, zato postane njihov oprijem opazno slabši. Velja seveda tudi obratno: preskus je pokazal, da je pri zaviranju z začetnih 100 kilometrov na uro zavorna pot z zimsko gumo daljša za petino (konkretno za sedem metrov) od letne gume, kadar je zunanja temperatura višja od sedem stopinj Celzija.

Ko gre za suho ali mokro cesto, je zatorej pod to temperaturo z varnostnega stališča bolje avtomobil opremiti z zimskimi gumami. Še bolj pa to velja, ko zapade sneg, saj letne gume nimajo ustreznega profila, ki bo omogočal zadosten oprijem in hkrati odmetaval v profil nabran sneg med vrtenjem. V takšnem primeru ne govorimo več o za petino daljši zavorni poti z letno gumo, pač pa lahko tudi do dvakrat daljši zavorni poti. Do velikih težav pride tudi pri krmiljenju v ovinek, kjer letna guma v snegu praktično odpove.

Toda kot rečeno so zime zadnja leta pretežno tople in brez snega in s tega zornega kota je lahko menjava gum za zimske nesmiselna. Je pa res, da pri tem tvegate sitnosti, ki nastanejo pri nenadnem sneženju, saj je nameščanje verig vse prej kot preprosto opravilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta