V tem lepem hrvaškem mestu ob slovenski meji so lani dosegli nepričakovan rekord

Va
28.01.2024 11:30

To, da slovi po enem najlepših adventov in vse več obiskovalcev privabi zaradi pestrega poletnega festivala, smo že vedeli, vse bolj zanimivo pa postaja tudi kot celoletna "destinacija".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varaždin
Andrej Petelinšek

Čeprav je generalno, na ravni države, promet z nepremičninami lani padel, je v devetih županijah na severu in vzhodu Hrvaške porasel - najbolj nedaleč od meje s Slovenijo, v Varaždinu. Sklenjenih je bilo več kot 5300 kupoprodajnih pogodb, to je za polovico več kot leto prej. In kdo so najpogostejši kupci? Mlade družine, ki, tudi s pomočjo bančnega kredita, prvič rešujejo svoj stanovanjski problem, je objavil portal nacionalne televizije HRT, povzeli pa so na Index.hr.

"Trendi so vedno enaki. Najbolj so se prodajala stanovanja, v zadnjem času, ker cene stanovanj rastejo, pa tudi družinske hiše in zemljišča," je povedal nepremičninski agent Dražen Mesec.

In medtem ko so cene na nepremičninskem trgu drugod po državi že v rahlem upadanju, za varaždinsko območje to še ne velja. Kvadratni meter dobro ohranjenega starejšega stanovanja ima ceno okoli 2000  evrov, ko gre za novogradnjo, govorimo o 3000 do 3500 evrih za kvadratni meter. 

Če se je leta 2010, sredi globalne finančne krize, v popularnem varaždinskem Đureku dvosobno stanovanje dalo kupiti za ugodnih 40 tisoč evrov, ponudbe zdaj praktično ni oziroma je skoraj nemogoče, da bi bila cena pod 100 tisoč evri.

Kljub temu nepremičninski posrednik ocenjuje, da so cene stanovanj v Varaždinu zdaj na zgornji meni in da ne bodo več rasle. "Že lani je bilo očitno, da se tržišče umirja. Ne pričakujemo drastičnega padca cen, cene stojijo, kupci so."

Na območju Varaždina je mogoče izbirati celo med dvorci, a je interes zanje slab, je še objavil hrvaški portal.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta