Na Hrvaškem so z novim letom precej dvignili davek na vikende: Katere občine ob morju imajo najvišjega?

M.R.
23.01.2024 15:53

Hrvaške oblasti so z novim letom nekoliko razbremenile plače, hkrati pa dvignile davek na nepremičnine. Najbolj so obdavčene vikend hiše, v katerih nihče ne živi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Rovinju in tudi v večini drugih občin zahodne Istre znaša davek na hiše za počitek po novem 5 evrov.
Robert Balen

Davek na nepremičnine, ki so namenjene počitnikovanju (a ne komercialnemu oddajanju), je tako lahko za kar 150 odstotkov višji kot doslej. Odločitev o višini davka sprejmejo posamezne občine, v Istri, kjer imajo svoje nepremičnine tudi številni Slovenci, pa so se za dvig davka na najvišjo možno raven odločile praktično vse občine, poročajo Finance.

Od novega leta dalje lahko davek na nepremičnino znaša do pet evrov, prej pa je bila ta meja postavljena pri 1,99 evra. Tako zdaj lastnik 80 kvadratnih metrov velike hiše po novem plača 400 evrov davka na nepremičnino, prej pa je letno plačeval 160 evrov. 

V rdeče obarvanih mestih in občinah znaša davek na hiše za počitek od 2 do pet evrov.
Hrvaška Davčna Uprava

Za dvig davka se je po novem letu odločilo 240 od 556 občin ter mest. Za znižanje davka, saj to omogoča nova odločitev vlade, se je odločilo 13 lokalnih samoupravnih enot, za zvišanje davka pa 240. 303 samoupravne enote so obdržale dosedanjo raven davka na nepremičnine za počitek. 

Istrske občine Buje, Novigrad, Poreč, Labin, Fažana, Rovinj, Umag, Pulj in Vrsar so se odločile za maksimalno višino davka na omenjene nepremičnine. Enako tudi na Reki, v Crikvenici in na Malem Lošinju. Na Krku davek znaša od 3,20 evra do 4 evre, z izjemo občine Punat, kjer so za zdaj davek obdržali pri 1,99 evra, na Pagu morajo lastniki nepremičnin po novem odšteti od 4 do 5 evrov, na Cresu pa od 2 do 3,5 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta