(VIDEO) Edinstvena življenjska priložnost: Pri hrvaškem otoku posneli zelo redko ribjo vrsto

M.R.
17.09.2024 09:56

Pri hrvaškem otoku Lastovo so v morju posneli za te kraje precej redko vrsto raže - rjavo oziroma široko ražo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Video je pri otočku Veli Maslovnjak posnel Tomislav Franjo Šušak. "Široka raža je bolj pogosta v indopacifiški regiji in južni Afriki. Čeprav ni ogrožena, jo je mednarodno združenje za ohranitev naravnih bogastev uvrstila med ranljive. Včasih se ujamejo v ribiške mreže na Jadranu, vendar pa so to zelo redki primeri," so pojasnili na Instagram profilu Atomspheres Below, kjer so posnetek tudi objavili. Dodali so, da je srečanje s tako ražo na taki globini edinstvena življenjska priložnost. 

Rjava raža (lat. Bathytoshia lata), znana tudi kot havajska raža, lahko v dolžino meri do 3 metre in doseže maso do 300 kilogramov. Na območju Jadrana so februarja 2017 pri otoku Glavat na globini 160 metrov ujeli primerek, ki je tehtal med 250 in 300 kilogramov, dolg pa je bil 380 centimetrov.

Ta vrsta je prepoznavna po svojem širokem, sploščenem trupu in dolgem repu, ki je prekrit z bodicami. Najraje se zadržujejo na peščenem in muljastem dnu morja na globini od 20 do 200 metrov. Pogosto postane žrtev ribičev, zaradi česar se njena populacija krči. Raže rastejo zelo počasi in se tudi počasi množijo, kar še dodatno otežuje obnovo njene populacije. V zadnjem času smo zato v svetu priča vse bolj pogostim ukrepem za ohranitev te vrste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta