Z menjavo zimskih pnevmatik ne hitite, svetuje AMZS. Vreme je nepredvidljivo

Gr.G.
12.03.2021 13:33
Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne pasti, izpostavlja inštruktor varne vožnje Brane Legan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakon določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca naprej, če vremenske razmere to dopuščajo.
Andrej Petelinšek

V ponedeljek je 15. marec, zakonsko določeni datum, od katerega lahko vozniki, če vremenske razmere to dopuščajo, na svojih vozilih zimske pnevmatike zamenjajo z letnimi. Inštruktorji varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije svetujejo, da z menjavo ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo in nas tudi spomladi lahko preseneti sneg. Če pa se bodo vozniki za menjavo v teh dneh vendarle že odločili, naj ob poslabšanju vremena ravnajo odgovorno in se z letnimi pnevmatikami ne odpravijo na zasneženo ali poledenelo cesto, dodajajo.

Letne pnevmatike imajo v primerjavi z zimskimi pnevmatikami čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem od zimskih. Upoštevajoč manjši kotalni upor in posledično manjšo porabo goriva pri obutvi jeklenega konjička z letnimi pnevmatikami, se gotovo splača zimske sneti takoj, ko je to mogoče. Pri nas zakon določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca naprej, če vremenske razmere to seveda dopuščajo.

Inštruktor varne vožnje Brane Legan izpostavlja, da lahko prehodni pomladanski čas skriva pasti. "Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne pasti. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje 'delo' učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. In ti različni vremenski – s tem pa tudi vozni pogoji – se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra preko dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija." Legan svetuje, naj vozniki posebno pozornost namenijo tudi globini profila v dezenu in ustreznemu tlaku v pnevmatikah: "Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot pa se močno podaljša." Dodaja, da lahko vozne pogoje dodatno poslabšajo ostanki soljenja, posipanja in druge umazanije, ki se je z robov cest ob taljenju snega nanesla na vozišče. Vozniki, motoristi in kolesarji naj bodo pozorni tudi na udarne jame.

Pri AMZS so sicer v sodelovanju z drugimi evropskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami opravili tradicionalni test letnih pnevmatik. Pod drobnogled so letos vzeli pnevmatike v dveh dimenzijah, ki so tudi na naših cestah zelo pogoste. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta