Zaledje

11.08.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Madžarske investicije v Sloveniji ne glede na njihovo naravo razburjajo del domače javnosti, predvsem na strani levega volilnega telesa. V prvi vrsti zaradi političnih navezav slovenskega in madžarskega predsednika vlade Janeza Janše in Viktorja Orbana ter širšega interesnega zaledja strank, ki ju vodita.

Tako je bilo kar nekaj kritik izrečenih tudi ob novici o MOL-ovem prevzemu družbe OMV Slovenija. Izpostavili so ga celo na ljubljanskem junijskem protestu proti naraščajočemu madžarskemu vplivu v državi, na katerem se sicer protestniki z neokusnimi akcijami, polnimi antimadžarskega sentimenta, niso ravno proslavili. Na prvi pogled je pri omenjenem poslu vznemirjenje kritikov madžarskih investicij brez osnove, saj je OMV avstrijska družba, ki se je iz poslovnih razlogov odločila za prodajo svoje slovenske veje. Bencinskih servisov Madžarom torej ni prodala slovenska vlada ali državno podjetje, v katerem bi kadrovala SDS. Prodala jih je avstrijska korporacija, ki bi ji težko očitali, da deluje v skladu z interesi največje slovenske vladne stranke. Tudi MOL ima sicer globalno razpršeno lastništvo, v katerem ima danes madžarska država nepomemben lastniški delež. A že površen pogled v lastniško strukturo družbe pokaže, da korporacija nikakor ni imuna za vpliv politike.

Orbanova vlada je namreč v prejšnjih dveh letih velik del državnega deleža v MOL-u, ki skupaj znaša 20 odstotkov vseh delnic družbe, prenesla na dve fundaciji. Ti se po imenu sklicujeta na delo nekdanjega madžarskega kralja iz petnajstega stoletja Matije Korvina, ki je v slovenskem ljudskem izročilu povezan z likom mitskega kralja Matjaža. Tako kot on se tudi v eni od teh fundacij borijo proti novodobnim "Turkom", danes seveda z izobraževanjem pravovernih kadrov.

S to potezo si želi vladajoča madžarska nomenklatura zagotoviti dolgoročen vpliv na upravljanje pomembnega kapitala. To je morala storiti še pred morebitnim porazom na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, saj bi ta lahko pomenil presekanje Orbanovih lovk, ki segajo v vse pore madžarskega družbenega življenja. Koalicija madžarskih političnih strank, ki zajema ideološko zelo široko pahljačo, od skrajno desnega Jobbika do liberalcev in socialistov, vsem pa je skupna želja po odpravi Orbanovega režima, je skoraj enaka podpori, ki jo v madžarski javnosti uživa vladajoči Fidesz. Po zadnji letošnji raziskavi madžarskega inštituta Idea ima Fidesz med volivci 47-odstotno podporo, medtem ko združeno opozicijo podpira že 45 odstotkov Madžarov.

A jasno je, da namerava aktualna madžarska oblast ne glede na voljo ljudstva, izraženo na volitvah, še dolgo časa obdržati svoj politični vpliv, ki ga ob pomoči ideoloških zaveznikov širi čez meje lastne države. To ji bo lahko uspelo tudi s pomočjo donosov kapitala, povezanega z investicijami v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta