Zaradi Monsanta poslanci prvič zaprli vrata

Darja Kocbek Darja Kocbek
02.11.2017 14:09

Ali prepovedati uporabo herbicidov na osnovi glifosata, se v Bruslju prerekajo evropska komisija, parlament in članice EU. Sedanje dovoljenje za uporabo glifosata v EU poteče 15. decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poslanci evropskega parlamenta so pred prazniki glasovali za takojšnjo omejitev njihove uporabe in popolno prepoved do decembra 2022. Evropski komisiji, ki ima med evropskimi institucijami pristojnost, da pripravlja zakonodajne predloge, tega predloga ni treba upoštevati. Kljub temu se je po odločitvi evropskih poslancev odločila umakniti svoj predlog za desetletno podaljšanje in ga nadomestiti s predlogom za podaljšanje za pet do sedem let. Po odločitvi evropskega parlamenta predstavniki držav članic na pristojnem odboru o tem predlogu niso glasovali. To pomeni, da so države članice že drugič v mesecu dni imele tako različna stališča, da glasovanje ni bilo smiselno - ne nasprotniki ne podporniki niso imeli dovolj glasov za kvalificirano večino. Evropska komisija je zato poslala v preučitev državam članicam nov predlog za podaljšanje za pet let. Odločanje o tem predlogu je na odboru po poročanju Reutersa predvideno 9. novembra.
Članice EU se o uporabi glifosata ne morejo dogovoriti po tem, ko je organizacija ZN za raziskave raka marca leta 2015 objavila, da je ta herbicid snov, ki najbrž povzroča raka. Na podlagi tega poročila je glifosat vzela pod drobnogled Evropska agencija za varno hrano (EFSA), ki je marca letos objavila, da njeni znanstveniki niso našli dokazov, da glifosat pri ljudeh povzroča raka. Do enake ugotovitve so prišli tudi na Evropski agenciji za kemikalije (ECHA).

Načrt za postopno opustitev glifosata

Poslancev evropskega parlamenta strokovnjaki agencije EFSA in ECHA niso prepričali. V resoluciji predlagajo, naj EU pripravi načrt za postopno opustitev glifosata. Po njihovem mnenju je njegovo uporabo treba najprej prepovedati v gospodinjstvu in kmetijstvu, kjer biološke alternative (kot so sistemi integriranega varstva pred škodljivci) zadostujejo za potrebni nadzor nad plevelom.
V največji politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) pravijo, da uporaba glifosata skrbi državljane EU, vendar pa je kmetijski sektor zelo odvisen od njega. Zaradi tega je treba po besedah poslanke Angelique Delahaye pred popolno prepovedjo najti izvedljive rešitve za njegovo nadomestitev. Poslanec EPP Peter Liese razlaga, da je predlog evropske komisije mogoče izboljšati: »Po mojem mnenju je neznosno, da v nekaterih državah glifosat še vedno uporabljajo za uničevanje plevela neposredno pred žetvijo. To ni trajnostno kmetijstvo«.

Lobisti Monsanta ne smejo več v evropski parlament

Medtem ko imajo lobisti družbe Monsanto, ki je razvila glifosat, še vedno vstop v evropsko komisijo, ga v evropski parlament nimajo več. To dovoljenje so izgubili septembra, ko so zavrnili povabilo na parlamentarno zaslišanje zaradi obtožb, da so vplivali na študije o vplivu glifosata. Evropski poslanci so tako prvič uporabili nova pravila o lobiranju, ki zahtevajo odvzem vstopa družbam, ki zavrnejo zaslišanja. S tiskovne službe predsednika evropskega parlamenta so sporočili, da so odločitev o prepovedi vstopa lobistom Monsanta podprle vse večje politične skupine. Parlamentarna odbora za okolje in kmetijstvo sta zaslišanje glede obtožb, da je Monsanto vplival na raziskave, z udeležbo akademikov, regulatorjev in nevladnih organizacij načrtovala za 11. oktober. » Kdor ne spoštuje pravil demokracije, izgubi tudi pravice, ki jih ima kot lobist v evropskem parlamentu,« pojasnjuje vodja politične skupine Zelenih v evropskem parlamentu Philippe Lamberts.

Še preiskovalni odbor

Politična skupina Zelenih v evropskem parlamentu je napovedala še začetek zbiranja podpisov za ustanovitev preiskovalnega odbora za glifosat. Cilj odbora bi bil raziskati postopek odločanja o morebitnem podaljšanju dovoljenja za uporabo glifosata. Ustanovitev preiskovalnega odbora je podprl tudi evropski poslanec Zelenih iz Slovenije Igor Šoltes, ker meni, da je treba pri tako občutljivem področju zagotoviti najvišjo stopnjo transparentnosti in objektivnosti. »Nujno potrebno je, da vse odločitve v EU izhajajo iz javnega in ne parcialnih interesov. V primeru glifosata je to povsem jasno - v ospredje moramo postaviti zdravje ljudi in varstvo okolja ter se zavzeti za takojšnjo prepoved uporabe tega zelo škodljivega pesticida,« pravi Šoltes.
Resolucije o prepovedi glifosata do decembra 2022 pa Šoltes ni podprl. »Ker sam odločno nasprotujem uporabi glifosata v EU, ocenjujem, da je evropski parlament z resolucijo naredil premalo ambiciozen korak naprej in sprejel slab kompromis. Sprejet je bil namreč amandma, ki predlaga podaljšanje prehodnega obdobja uporabe glifosata s treh na pet let, s čimer zopet v prihodnost odlagamo popolno prepoved glifosata. Prepričan sem, da je celovita prepoved tega strupenega pesticida edina prava pot naprej. Iskanje kakršnih koli drugih kompromisov in nenehno iskanje možnosti za podaljševanje uporabe glifosata se lahko spremeni v zelo nevarno nedoločeno trajnost,« je sporočil po glasovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta