Zlata lira zboru Huga Wolfa

mh
07.06.2017 18:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na mednarodnem zborovskem tekmovanju Lege Artis v Tuzli v Bosni in Hercegovini med 1. in 4. junijem letos je Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora pod vodstvom Aleša Marčiča v kategoriji mešanih zborov dosegel 1. mesto (96,00 od 100 točk). Pevci so se uvrstili tudi na grand prix, kjer so zmagali in prejeli zlato liro. Tekmovanja v Tuzli so se udeležili štirje slovenski zbori, med njimi tudi Mešani pevski zbor FERI iz Maribora in Mladinski pevski zbor OŠ Pohorskega odreda iz Slovenske Bistrice.
Ustanovitev zbora marca 2010 je sovpadala s 150. obletnico rojstva skladatelja slovenskih korenin Huga Wolfa, ki ga evropska kulturna javnost pozna in ceni kot enega največjih skladateljev romantičnega samospeva. Na Maribor ga veže leto 1873, ko je kot trinajstletni deček tu obiskoval gimnazijo in se ob tem že posvečal študiju glasbe. Že takrat je sodeloval kot violinist v mariborski stolnici, tukaj je začel tudi komponirati.
V Komornem zboru Hugo Wolf prepeva 32 pevk in pevcev. Glavna cilja delovanja zbora sta slediti Wolfovemu umetniškemu kredu ter skozi glasbo povezovati različne kulture. Oba predstavljata vodilo pri izboru literature in pri sestavi koncertnih programov. Posebno pozornost zbor posveča obujanju spomina na pozabljene skladatelje, povezane z Mariborom. Poleg Wolfa so do zdaj bili to Eduard Lannoy, Robert Stolz, Rudolf Wagner, glasbena družina Schönherr, Valentin Lechner in Emil Hochreiter. Konec leta 2012 je zbor posnel svoj prvi CD Einkehr/Vrnitev. Leta 2016 je bil izbran za spremljevalni zbor Andrea Bocellija na koncertu v dvorani Stožice v Ljubljani.
Zbor deluje pod okriljem Društva nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta