Zmeda

Igor Selan
12.12.2020 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Čeprav se država v luči protikoronskih ukrepov presenetljivo ni odločila za prepoved smučanja, po novem ga razume celo kot zdravju dobrodošel odhod v naravo, pa s tem slovenskim žičničarjem ni naredila prav nobene usluge. Večina slovenskih smučišč namreč za zdaj še naprej ostaja zaprta, kar ob prepovedi prehajanja med občinami ni nobeno presenečenje. Odprtje smučišč samo za občane občin, v katerih so smučišča, bi bilo - razen v Mariboru, ki ima z več kot sto tisoč prebivalci edini kolikor toliko primerno populacijsko zaledje - skrajno neekonomično. In to kljub temu, da je narava - kot že tolikokrat do zdaj - pokazala smisel za črni humor in po lanskem za žičničarje katastrofalnem letu, ko je snežnih padavin bilo le za vzorec, letos snega obilno nasipala že v uvodu v sezono ter jim tako prihranila stroške zasneževanja. Žičničarji zato upajo, da bo vlada pogoje omilila nemudoma in omogočila prehajanje občinskih meja vsaj znotraj epidemiološko trenutno najmanj problematičnih regij, kot sta gorenjska in osrednjeslovenska regija.

Zmeda, ki je nastala, ko je praktično le dan pred otvoritvijo sezone postalo jasno, da bo smuka možna, sicer ni značilna le za Slovenijo. Medtem ko imamo pri nas zaprte hotele in restavracije, a odpiramo smučišča, je v Franciji ravno obratno, Italijani, denimo, pa imajo zaprto oboje. Po slovenski poti, a z bistveno bolj jasnimi pravili, so se za začetek smučarske sezone zdaj dokončno odločili tudi Avstrijci, njihova smučišča se odpirajo 24. decembra, seveda brez hotelov in restavracij. Kot ugotavlja predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, so pravila, ki so jih sprejeli naši severni sosedi, preprosta in smiselna, tople vode torej pri nas ne bi bilo treba izumiti. Še posebno, ker so se žičničarji že pred časom sprijaznili, da bo mogoče letos ponuditi le smučišča, ne pa tudi dodatne ponudbe.

Dostop do smučišč pa ni edino odprto vprašanje, s katerim se trenutno ukvarjajo žičničarji. Dilema se namreč pojavi že pri nakupu smučarskih vozovnic, saj je prodaja blaga in storitev prepovedana. Ali bo mogoče, tako kot to načrtujejo na Pohorju, vozovnice kupiti pri blagajnah ali bo dovoljen le nakup na daljavo, še ni jasno. Prav tako ostaja odprto vprašanje delovanja stranišč. Vsekakor bo država pravila glede smučanja morala sprejeti hitro, interes zanj je zaradi zaprtih fitnes centrov, telovadnic, igrišč in kopališč letos izjemen. Ljudje, ki so že tedne praktično zaprti med štiri stene, so željni svežega zraka in gibanja in smučanje se za zdaj kaže kot ena redkih možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa. Če bo vlada vendarle naredila korak v to smer, pa bomo morali odgovornost pokazati tudi državljani. Fotografije množičnih smučarskih veseljačenj in popivanj na družbenih omrežjih zanesljivo ne bodo pripomogle k daljšemu odprtju smučišč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta