Rokometni legionarji: Na Danskem vsi na bolniško, v Nemčiji na borzo

Gordana Possnig Gordana Possnig
14.04.2020 00:32

Različne so zgodbe Slovencev po Evropi o trenutnem življenju, omejitvah gibanja in udarcih po denarnicah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Mačkovšek bo prekinitev madžarske lige izkoristil za selitev, Blaž Blagotinšek se je vrnil v Slovenijo. 
Andrej Petelinsek

Rokometna klubska tekmovanja bi morala biti v aprilu in maju na vrhuncu, a že mesec dni zaradi epidemije koronavirusa vlada mrtvilo. Prvenstva v posameznih državah so z izjemo Belorusije prekinjena, do začetka junija tudi tekmovanja v vseh evropskih pokalih. Reprezentančne kvalifikacije za svetovno prvenstvo januarja prihodnje leto, Sloveniji je žreb namenil Srbijo, so načrtovane za prva dva vikenda v juliju, še vedno ni znan datum kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre, na katerem bodo nasprotnice naših Nemčija, Švedska in Alžirija.
Nekateri rokometaši pravijo, da so v obdobju zimskega spanja. Preverili smo, kaj se dogaja s tistimi, ki si kruh služijo po Evropi. Šest - Lucijan Fižuleto (Krems), Nejc Žmavc, Tine Poklar (Hard), Rok Golčar, Blaž Kleč in Matic Kotar (Ferlach) - jih je v Avstriji, kjer so tekmovanja prekinili sredi marca. Nato pa je njihova zveza odločila, da ne bo ne prvaka ne izpada in da se liga razširi za dve ekipi. Igralci so se že vrnili domov, o višini znižanja plač se še pogovarjajo. Prekinjeno je tudi hrvaško prvenstvo, kjer je po pričakovanju v vodstvu Zagreb, v katerem igrajo Gašper Hrastnik, Darko Stojnič in Aleksander Špende. Odločitev, kako naprej, bo zveza sprejela 25. aprila, še vedno ni znano, za koliko jim bodo znižali plače.

Lepše v hiši v Veszpremu ​kot v stanovanju v Ljubljani

Posebna zgodba je Madžarska, kjer je letošnje prvenstvo razveljavljeno, za evropske vstopnice veljajo uvrstitve minulega. Slovenski člani Veszprema (direktno je uvrščen v prenovljeno ligo prvakov) Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek in Dragan Gajić so po sklepu zveze ubrali različne poti. Marguč in Blagotinšek sta opravila test za koronavirus in se vrnila domov. Preostala dva sta ostala na Madžarskem in čakata na izločilne boje lige prvakov, ki naj bi se pričeli v začetku junija. Mačkovšek si bo v tem času šel urejat nov dom v Szeged, kamor se bo preselil v prihodnji sezoni, Gajić bo čas do konca pogodbe (igralci imajo sklenjene do 30. junija) preživel v hiši v Veszpremu, v Ljubljani ima namreč "le" stanovanje.

Kastelic v samoizolaciji dela na kmetiji

V Nemčiji igrajo štirje Slovenci, Miha Zarabec (Kiel), Nejc Cehte (Hannover) in Urh Kastelic (Göppingen) so že doma, Urban Lesjak, ki je pred kratkim dobil drugega otroka, ostaja v Hannovru. Nemška liga je prekinjena, njena usoda bo znana 16. maja. "Vsi igralci prve lige smo na borzi, država nam plača na mesec 5000 evrov bruto. V klubu so nam plače znižali za tretjino. Je pa različno po klubih, Flensburg jih je znižal za 40 odstotkov. Domov sem se z avtom vrnil pred dvema tednoma. Na nemško-avstrijski meji sem podpisal dokument, da se do Slovenije ne bom ustavil, na Karavankah pa me ni ustavil nihče. Trenutno sem doma v vasi Drnovo pri Krškem in pomagam pri delu na kmetiji," je predstavil svojo zgodbo vratar Kastelic.

Ko se bodo fantje spet srečali v reprezentanci, si bodo imeli marsikaj povedati. 
Andrej Petelinsek

V Franciji le kilometer od doma

Četverica igra tudi v Franciji, kjer so ukrepi precej bolj rigorozni kot pri nas: "Gibaš se lahko le na razdalji kilometra od bivališča. Če imaš kak nujen opravek (zdravnika, fizioterapijo), moraš imeti pisno potrdilo. Plače so nam znižali za četrtino. Zaradi rehabilitacije po poškodbi roke sicer ne bom veliko zamudil, malo težav imam le z rednimi fizioterapijami," dejal Darko Cingesar, ki je član kluba Aix kot Vid Kavtičnik. V Franciji do konca sezone ostajata tudi Rok Ovniček (Nantes) in Matic Suholežnik (Dunkerque), o višini znižanja plač v njunih klubih še tečejo pogovori. Usoda prvenstva naj bi bila znana v tem tednu.
Še vedno ni znana usoda španskega prvenstva, ker je država eno od žarišč koronavirusa, tam vladajo izredno ostri ukrepi. Juretu Dolencu so kot preostalim članom Barcelone plače znižali za kar 70 odstotkov. Držijo se doma, iz hiše hodijo le v nujnih primerih. Škofjeločan do nadaljnjega ostaja v Španiji.

Portugalci se bojijo sosedov

Na Portugalskem ima Slovenija vratarja, v Sportingu branita Matevž Skok in Aljoša Čudič. Tudi tam je liga prekinjena in še ni odločitve, kako se bo končala. Glede morebitnega znižanja plač jim v klubu ni še nihče nič rekel. Stanje je podobno kot pri nas, bojijo pa se predvsem, ker so sosedi od Špancev in blizu Francozov, kjer je epidemija veliko hujša. V Vardarju Staša Skubeta imajo že tako težave z nerednimi plačami, a da bi jih znižali, se niso pogovarjali. Skube se z družino in drugimi Slovenci v konvoju iz Skopja vrača ta teden, vse papirje in drugo okrog poti ureja slovenska ambasada v makedonski prestolnici. Sicer pa se mlajši od bratov Skube poleti za dve sezoni seli v Belorusijo, v Meškov Brest.

Staš Skube zdaj ne misli na žogo, ampak kako se bo v konvoju prebil iz Skopja v domovino. 
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta