Slovenski rokomet: Plače na pol in veliko lepih obljub

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.04.2020 09:28

V času mrtvila delo v pisarnah in reševanje prve lige za naslednjo sezono

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani pravijo, da jim je bila s prekinitvijo odvzeta možnost, da bi si na igrišču zagotovili obstanek med elito.
Andrej Petelinsek

Rokometaši, tako naši kot tuji, so že več kot mesec dni izven pogona zaradi epidemije koronavirusa. Še vedno pa se ne ve, kakšna bo prihodnja sezona v prvi slovenski ligi. Združenje 1.A-ligašev je sicer sprejelo odločitev, da se bo liga s prihodnjo sezono razširila za dva kluba na 14 in da nihče ne izpade (to je prestavilo na konec naslednje), vendar se s tem ni strinjalo združenje 1.B-ligašev in zadeva je padla v vodo. Kljub temu da je bilo obljubljeno, da se bo zaplet (mnogi ga povezujejo z reševanjem Maribora, ki je bil ob Izoli eden od kandidatov za izpad) rešil do velikonočnih praznikov, se zadeva ni rešila. Vse to je vodstva nekaterih prvoligaških klubov, ki so v zelo težkem položaju, razjezilo. Ne vedo, kako naj se pogovarjajo s sponzorji, kako naj sestavijo ekipe ... Po naših informacijah so predsedniku Združenja 1.A-ligašev Sebastjanu Gergeti "predlagali", naj skliče izredno sejo, ker če je ne bo on, jo bodo klubi sami. Ta naj bi bila do prvomajskih praznikov.

Rezi v največjih klubih

V celjskem klubu je te dni delavno v domačih pisarnah vodilnih mož, klubski prostori so že več tednov zaprti. Končana je večina pogovorov z igralci in zaposlenimi glede znižanja plač, le z nekaterimi še ne. Igralci in člani vodstva bodo ta konec tedna svojemu generalnemu sponzorju Pivovarni Laško Union priskočili na pomoč na hmeljiščih v Savinjski dolini. "Plače smo glede na nastalo situacijo in pričakovan izpad dohodka znižali za okvirno 30 odstotkov. Večina večjih sponzorjev je po pogovorih obljubila, da ostaja. S Cinkarno Celje, s katero imamo sklenjen dogovor še za naslednjo sezono, imamo zaenkrat tudi obljube, da bo pogodba ostala še naprej. Ustavilo pa se je sestavljanje ekipe za novo sezono. Pred krizo smo bili v pogovorih z nekaterimi igralci, morebiti nas bo kdo do konca sezone še zapustil (Makuc naj bi odšel v Barcelono, op. p.)," je pojasnil direktor pivovarjev Rok Plankelj.

Mariborčani še ne vedo, Ormožani pač

Usoda Branika glede obstanka v druščini najboljših še ni uradno potrjena, vseeno pa so v klubu iz dvorane Tabor prepričani, da bodo tudi v naslednji sezoni igrali med najboljšimi. "Mislim, da nam je bila s prekinitvijo prvenstva odvzeta možnost, da bi si na igrišču priigrali obstanek v prvi ligi, o čemer sem prepričan. Naši glavni sponzorji so nam obljubili, da ostanejo z nami tudi v prihodnje. Žal ne bo tako z vsemi manjšimi. Glede sestave ekipe za naslednjo sezono še ne vemo, kakšna bo. Tudi ne vemo, kakšna bo usoda trenerja Davorja Rokavca, ki je v klub prišel sredi te sezone," je pojasnil poslovni direktor Mariborčanov Mihael Pisanec.
Dokaj mirna je tudi situacija v Rokometnem klubu Jeruzalem Ormož, ki je v predčasno končani sezoni osvojil šesto mesto. Še vedno do njih ni prišla odločitev krovne organizacije glede sporne tekme z Loko decembra lani. S sponzorji in igralci se glede podaljšanja pogodb še ne pogovarjajo, saj čakajo na odločitev, kakšna bo prihodnjo sezono prva liga. Ob tem pa dobivajo informacije, da njihove igralce v svoje vrste vabijo Mariborčani ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta