Ferrari že ponuja dva priključna hibrida, povsem električni bolid pa se pojavi šele leta 2025

15.08.2021 05:00
Čeprav se avtomobilska industrija srečuje z vrsto izzivov in težav, se zdi, da je to italijanskemu Ferrariju nekako prihranjeno. Kot kažejo finančni izidi, je maranellska tovarna v dobri kondiciji, kar pomeni, da nadaljuje lansko poslovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferrari 296 GTB je drugi elektrificirani model maranellske tovarne.
Tovarna

V letošnjem prvem polletju je tovarna zaslužila 386 milijonov evrov pred plačilom dajatev, obresti ipd. To je bistveno več kot v primerljivem lanskem času, ko se je nabralo 124 milijonov evrov. Čeprav še niso znani podatki o dobičku – če ga je kaj bilo, seveda –, pa se zdi, da Ferrari ostaja tovarna, ki pri enem avtomobilu zasluži največ. V tem pogledu je še uspešnejša kot nemški Porsche, toda ta je letos prodal že 153 tisoč avtomobilov oziroma kar za 31 odstotkov več kot lani, medtem ko je iz Ferrarija pripeljalo 2685 bolidov. To pa je približno toliko kot v vsem preteklem letu.

Purosangue, prvi športni terenec, bo na ceste zapeljal prihodnje leto.
Tovarna

Slovita tovarna, ki je v lastniškem objemu Fiata oziroma koncerna FCA, je že dalj časa brez vodilnega človeka. Po tistem, ko je odšel Louis Camilleri, so pred nedavnim na njegovo mesto imenovali 52-letnega Benedetta Vigna. Ta bo začel delati 1. septembra, sedaj pa je še v službi pri podjetju STMicro, ki se ukvarja z izdelavo polprevodnikov. Prav zato menijo, da bo Vigna pospešil preobrazbo Ferrarija iz zapriseženega izdelovalca bolidov s klasičnim (bencinskim) pogonom v tovarno (tudi) električnih vozil. Na splošno velja, da se novim okoliščinam prepočasi prilagaja. Tržna oziroma kapitalizacijska vrednost tovarne je okoli 34 milijard evrov, kar je lahko malo ali pa tudi veliko.

Po sedanjih načrtih naj bi Ferrari svoj prvi električni avtomobil predstavil šele leta 2025, pri čemer imajo v vizirju tisto, kar se je Porscheju posrečilo z električnim taycanom, ki gre odlično v promet. Načrtujejo tudi športnega terenca, ki naj bi na trge pripeljal 2022. To bo purosangue, ki prihaja precej za Bentleyjevo bentaygo in Lamborghinijevem urusom, dvema premijskima športnima terencema, ki jima gre prav tako zelo dobro. Sicer pa so pred dobrim mesecem predstavili ferrarija 296 GTB, ki je njihov drugi priključni hibrid, kar pomeni, da počasi le vstopajo v svet elektrificiranih avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta