Drugi val težav: Polprevodniki znova ustavljajo izdelavo avtomobilov

05.09.2021 05:00
Že spomladi so imele avtomobilske tovarne veliko težav zaradi pomanjkanja polprevodnikov, sedaj se jim dogaja drugi val.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
revoz, avtomobili (foto: Tovarna)
Tovarna

Tako kot gre pandemija covida-19 v četrti krog, postaja vse bolj očitno, da se z novimi in hkrati starimi težavami zaradi pomanjkanja polprevodnikov in vsega tistega, kar povzroča omenjena bolezen, na jesen znova srečuje veliko avtomobilskih tovarn. To pomeni, da se bodo zamude pri dobavi avtomobilov še podaljšale, kar poslu ne bo v prid.

Že prejšnji teden je Toyota sporočila, da bo njena septembrska proizvodnja manjša za 40 odstotkov. S težavami zaradi polprevodnikov se ubada večina njihovih tovarn na Japonskem, pa tudi drugod ni veliko bolje. Honda, po velikosti druga japonska avtomobilska tovarna, prav tako obvešča svoje prodajalce o podobnih težavah in s tem zamudah pri dobavi posameznih modelov. Še posebno to velja za trg v ZDA, kjer naj bi trgovci septembra dobili za okoli 40 odstotkov manj avtomobilov, kot so računali.

Ford, drugi največji izdelovalec avtomobilov v ZDA, se tudi ne more izogniti tem zadregam. V vsaj treh tovarnah bo obseg proizvodnje bistveno manjši, pri čemer bo ob vsem drugem manjša tudi izdelava zelo uspešnega forda serije F. Iz Velike Britanije sporočajo, da je bila julija izdelava avtomobilov in drugih vozil najskromnejša po letu 1956, in to predvsem zaradi polprevodnikov. Na Otoku so julija izdelali le dobrih 53 tisoč vozil ali za 38 odstotkov manj kot lanskega julija, ki tako ali tako ni bil nekaj izjemnega. Kot pravijo, gre za kombinacijo vsega tistega, kar povzročata pandemija in pomanjkanje polprevodnikov, ki jih tudi britanska avtomobilska industrija dobiva večinoma iz Azije. Pri Jaguarju in Land Roverju ob tem menijo, da se bodo težave nadaljevale tudi v naslednjem letu. Nissan, ki ima tovarno v Sunderlandu, je že spomladi začasno ustavil proizvodnjo in domov poslal okoli 800 zaposlenih, sedaj pa so se težave zgolj ponovile.

Tudi koncern Volkswagen se temu ne more izogniti. Že marca, ko so se prvič pojavile zamude pri dobavi polprevodnikov, je Herbert Diess, izvršni direktor skupine, napovedal, da bo zaradi tega proizvodnja manjša za vsaj sto tisoč vozil. Zdi se, da je bila napoved preoptimistična. V matični tovarni v nemškem Wolfsburgu je namreč po poletnih dopustih znova stekla izdelava zgolj v eni izmeni; tam izdelujejo golfa, tiguana, pa tudi Seatovega športnega terenca taracana. V Audiju so kolektivni letni dopust podaljšali za en teden, tudi iz Seata sporočajo o težavah pri dobavi polprevodnikov.

Švedski Volvo, ki je v lasti kitajske skupine Geely, je zaradi tega začasno ustavil proizvodnjo v tovarni v Torslandi. V Stellantisu, ki ima pod seboj PSA (Citroën, Peugeot, Opel, DS), so polprevodniki prav tako velika težava. Zaradi tega bodo en teden stali stroji v Citroënovi tovarni v Rennesu in tudi v Peugeotovi v Sochauxu. Vse skupaj ni zaobšlo niti Daimlerja AG oziorma tovarno Mercedes-Benz. Ta naj bi prihodnji teden ustavila proizvodnja vsaj v štirih tovarnah, in sicer v Nemčiji in tudi na Madžarskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta