(FOTO) Dacia jogger: Trije v enem in za vse na krovu dovolj prostora

Vinko Kernc Vinko Kernc
21.04.2022 05:00

Pri Dacii pravijo, da bo skušal novi jogger zadovoljiti povpraševanja po treh vrstah avtomobilov: po kombijih, limuzinskih kombijih in križancih. Na našem trgu je že naprodaj za najmanj 15.090 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dacia jogger: zunanjost spretno lovi sodobne trende, strešna nosilca pa sta tudi tu modularna.
Vinko Kernc

V resnici je takšna tudi videti; kombi ali po domače karavan, limuzinski kombi ali po domače enoprostornik in križanec ali po domače zelo nežni cestni terenec. Če izhajamo iz njene platforme (CMF-B LS, kjer LS pomeni low specifications, torej za vozila z manj tehnične opreme), gre za vozilo segmenta B (majhni avtomobili velikosti clia), mersko pa sili v segment C, torej med tiste, kamor sodi tudi mégane.

Preprostost notranjosti bo marsikomu ljuba, tehnika pa ponuja vse, kar večina voznikov resnično potrebuje in pogosto uporablja.
Vinko Kernc

Ko gre za dolžino (4,55 m) in višino (1,67 m), sodi jogger med logan MCV in lodgy stepway, je pa od obeh širši (1,78 m). Resnost poslanstva križanca dokazuje z 20-centimetrsko oddaljenostjo od tal, kar je več od obeh naštetih, prtljažnika pa ima približno toliko kot logan in seveda manj kot lodgy.

Zagotovo pa je oblikovno jogger od obeh dosti naprednejši; prednji del se zgleduje po sanderu stepway, boka nista (več) dolgočasno ravna, zadek pa malce spominja na kak volvo. Notranjost je še vedno preprosta (česar utegne biti marsikdo vesel), a hkrati sodobnejša – s teksturo (nekaterih) materialov, z obliko sedežev (bočne opore), z rdečimi šivi na sedežih, z zaslonom infozabavnega sistema in s komandami na volanskem obroču ter za klimatsko napravo, ki so povzeti iz (denimo) capturja.

Vinko Kernc

Najcenejši jogger ima klasičen radijski sprejemnik, 8-palčni osrednji zaslon kot na fotografiji pa pride že z drugim paketom opreme, ki se tudi sicer zdi že povsem spodobno uporaben. Najvišji paket med drugim prinese samodejnost klimatske naprave, kamero za vzvratno vožnjo, črno notranjost, lahka platišča in pameten ključ v slogu renaultov.

Jogger je lahko 5- ali 7-sedežnik, razlika v ceni je okroglih 900 evrov. Ne glede na število sedežev pri Dacii obljubljajo kar za štiri centimetre več kolenskega prostora za prednjima sedežema, več kot 23 litrov prostora v predalih in na odlagalnih mestih, pri zloženih sedežih druge (in tretje) vrste pa je zadaj na voljo meter širine in dva metra dolžine. Osnovni prtljažnik meri pri 5-sedežni različici 595 in pri 7-sedežni 160 litrov, na omenjeni površini meter krat dva metra pa je prostora za lepih 1819 litrov.

Jogger je za zdaj na voljo z enim samim motorjem. To je litrski bencinski 3-valjnik, ki je na voljo v dveh izvedbah: običajen (TCe 110) zmore 81 kilovatov, kombinirani bencinsko-plinski (ECO-G 100) pa 67 (bencin) oziroma 74 (plin) kilovatov. Menjalnik je ročni s prestavami, pogon pa prednji. Privlačna se sliši napoved, da bodo prihodnje leto ponudili tudi klasično hibridno motorno različico s 103 kilovati moči.

Vinko Kernc

Dve motorni izvedbi in trije paketi opreme dajo šest osnovnih različic, kjer je najcenejši 1.0 ECO-G 100 essential (15.090 evrov), bencinski TCe 110 pa je za 300 evrov dražji. Za 1800 evrov dražji je drugi paket opreme comfort, za nadaljnjih 1000 pa najdražji extreme. Pri nas je zanimanje za jogger menda precejšnje, letos pa naj bi po predvidevanjih prodali do 400 primerkov.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta