(FOTO) Zgodovina Bugattija: Najboljši, najdražji, najhitrejši

Vinko Kernc Vinko Kernc
03.06.2020 05:00

Za današnje pojme razmeroma skromna zgodovina znamke Bugatti ima čudovito zgodbo tako s tehničnega kot z oblikovalskega zornega kota. Vsega je kriv Ettore Bugatti …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EB110, veyron in chiron, trije novodobni bugattiji. Vsak iz svojega desetletja, a s po štirimi turbopuhali in vsi štirikolesno gnani. Predprodukcijski chiron super sport 300+ je lani dosegel uradno izmerjeno hitrost 490 km/h.
Bugatti

​Ettore Bugatti se je rodil leta 1881 v Milanu v umetniško nadarjeni družini, a je hitro pokazal nadarjenost v tehniški smeri. Že pri 17 letih je zasnoval svoj prvi avtomobil Type 1, ki je imel na zadnji osi kar štiri motorje. Njegovo žilico je prepoznal grof Culinelli, s katerega pomočjo je Ettore izdelal model Type 2, ki je dobil nagrado na milanskem sejmu in ki je pritegnil pozornost barona de Turckheima. Ta je bil direktor avtomobilske tovarne Lorraine-Diestrich v (takrat nemški) Alzaciji in tako je Ettore pristal v Nemčiji.

Bugatti type 10 je utemeljil vrednote, ki v veliki meri veljajo še danes: biti majhen, lahek in agilen. Motor je imel le 1,2 litra prostornine (tekmeci od 4 do 12 litrov!), type 10 pa je tehtal le 365 kilogramov.
Bugatti
Royale je edini bugatti z maskoto na hladilniku. To je plesoči slon, delo njegovega brata, kiparja Rembrandta.
Bugatti
Morda najprepoznavnejši bugatti je type 57 SC atlantic, 1936-1938: izjemna oblika, aerodinamična in hkrati čudovita, in le štirje izdelani primerki. Za tri se ve, kje so, četrtega iščejo že 80 let. Obliko je zrisal in karoserijo zasnoval Jean Bugatti, Ettorejev prezgodaj umrli sin.
Bugatti
Značilna maska v obliki podkve je na bugattijih od leta 1924.
Bugatti
Bugatti veyron 16.4 je s 407 km/h postal leta 2005 prvi (malo)serijski avtomobil, ki je presegel hitrost 400 km/h. Cilj je bil 407 km/h - ker je "moral" biti hitrejši od porscheja 917, ki je leta 1960 na dirki 24 ur Le Mansa dosegel 406 km/h in zmagal na dirki.
Bugatti
Črni avtomobil (la voiture noire): unikatni izdelek, predstavljen lani v Ženevi, a tam še brez pogona. Napovedali so, da bo dokončan in znanemu kupcu dostavljen leta 2021, zato je imel zaradi lažjega premikanja kolesa gnana z elektromotorji. V ozadju večni atlantic.
Bugatti
Ettore in mali Jean. Avtomobil(ček), v katerem sedi Jean, je verna kopija pravega typa 35. Izdelal in prodal jih je nekaj sto!
Bugatti
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta