(FOTO) 100 let Mazde: Dvakrat ji je uspelo v tehnologiji premagati vse tekmece

Vinko Kernc Vinko Kernc
06.05.2020 05:00

Tole je dobro takoj razčistiti: ime Mazda izhaja iz pojma "Ahura Mazda", kar pomeni bog svetlobe, hkrati pa spominja na priimek ustanovitelja. To je bil Džudžiro Macuda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mazda-go: prvo vozilo te znamke so izdelali leta 1931. Ker so mazdo-go prodajali preko Mitsubishijeve mreže, je bil napis Mazda zapisan preko Mitsubishijevega diamanta.
Mazda

Predzadnjega januarja 1920 je bilo ustanovljeno podjetje Toyo Cork Kogyo Co., Ltd, kar daje vedeti, da se je kanilo ukvarjati s pluto, a ni šlo dolgo. Že naslednje leto je vajeti bankrotiranega podjetja prevzel industrialec Džudžiro Macuda in dejavnost spremenil v izdelavo strojnih orodij, zato je iz imena odpadla beseda Cork. Že desetletje kasneje so izdelali prvo vozilo, trikolesni tovornjaček (oziroma rikšo) Mazda-go, ki je hitro postal priljubljen, zato so ga izdelovali in vmes izboljševali do druge svetovne vojne.

Mazda R360 je bil njihov prvi osebni avtomobil. Zračno hlajeni motor v zadku je zmogel 12 kilovatov. Izdelovali so ga šest let.
Mazda
Mazda familia je prva mazda spodnjega srednjega razreda. Njen videz, ki je delo Giorgetta Giugiara, je bil sila sodoben, saj so v istem času prišli na trge podobno oblikovani ameriški in evropski avtomobili.
Mazda
Mazda luce je bil avtomobil, ki bi bil s svojim videzom lahko tudi BMW, torej zelo evropski in oblikovno prestižen. Dva štirivaljnika (kasneje pa tudi wankel) in tri karoserije so bili na voljo.
Mazda
Leta 2003 so pričeli izdelavo Wanklovega motorja zadnje generacije z imenom renesis. Novost so drugače speljani sesalni in izpušni kanali, zaradi česar so lahko dvignili kompresijsko razmerje, kar je dalo več motorne moči, zato niso več vgrajevali turbopuhala. Strojniške zadeve pač
Mazda
Mazda cosmo sport prve generacije je lansiral Mazdin Wanklov motor in Mazdo kot strokovnjaka za tehniko v svet. Dvoploščni wankel je zmogel 81 kilovatov, hitrost je bila največ 185 kilometrov na uro, masa pa zgolj 940 kilogramov.
Mazda
Mazda MX-5, znana tudi pod imenom miata, je na novo definirala razred roadsterjev in požela številna priznanja po svetu. Čeprav je bilo zmogljivosti dovolj za živahno vožnjo, je najbolj štel (in še šteje) svojevrsten užitek v vožnji.
Mazda
Mazda RX-7 (1978-2002, tri generacije, skupaj preko 800 tisoč izdelanih) je bil daleč najbolj uspešen športni avtomobil z Wanklovim motorjem. Vse so imele spredaj sredinsko nameščen motor in pogon na zadnji kolesi. V osnovi je bil kupe, le druga generacija je ponujala tudi brezstrešno različico.
Mazda
Zanimivo je, da je Mazda edina znamka, ki je zmagala na dirkah Le Mans z Wanklovim motorjem: leta 1991 jim je zmago prinesel dirkalnik Mazda 787B s štirirotorskim wanklom.
Mazda
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta