Mazda CX-5: Nebahava premijskost

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.11.2018 05:00

Mazdin največji suv je po prenovi ohranil svojo karoserijsko dopadljivost in tudi značilno japonsko zadržanost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ve se, da se o okusih ne razpravlja. Ampak je precej nesporno, da so mazde v tem pogledu prevozile ogromen korak naprej, in to velja tudi za CX-5. 
Vinko Kerc

Trditev je spolzka, a je tveganje razumno: mazde so v oblikovnem pogledu vesoljno daleč od tistega, kar je bilo videti pred leti. Spoštljiv dosežek za avtomobilsko hišo, ki je kljub vsemu vsaj nekoliko ujetnica tradicionalne japonske zadržanosti. Velja tudi za CX-5, ta hip največjega Mazdinega športnega terenca.
CX-5 navzven deluje večji, kot je v resnici, pri čemer je 455 centimetrov dolžine tudi urbano sprejemljivih. In naj malce razčistim s tisto uvodno trditvijo o karoserijski podobi: ugaja in pade v oči predvsem maska, ki jo delijo luči na vsaki strani. Vse skupaj deluje impozantno, nekako odločno in premijsko. Pa ne gre le za masko, celotna podoba je prav tako dopadljiva in vse tisto, kar so pri tej japonski tovarni dizajnirali in nato pošiljali na trg nekoč, je res oddaljena zgodovina. Oblikovalski jezik kodo, kot temu pravijo, se je dobro posrečil.

Notranjost ne deluje pretirano razkošno, vse skupaj odraža znano japonsko racionalnost in premišljenost.
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta