(TEST) Kamuflaža iz Fordove garaže: Test novega focusa karavana

Janez Kovačič
25.07.2021 05:00
Za povsem običajno zunanjostjo se skriva prepričljiv in zmogljiv motor ter posledično dobre focusove vozne lastnosti v kombinaciji s karavansko uporabnostjo. Test.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Focus v izvedbi active se zdi povsem običajen karavan, a prepriča z motorjem in posledično z voznimi lastnostmi. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Kamuflaža je precejšnja; razen opazne modre barve, dvojnega izpuha na desni strani zadka in nekaj plastičnih dodatkov ne napoveduje, kaj focus zmore. In v voznem pogledu zmore precej, povrhu pa ponuja uporaben in praktičen karavanski zadek. Kombinacija, ki je vse bolj redka, kajti karavani (kombiji) počasi izginjajo z obličja avtomobilskega sveta.

Prtljažnik: velik, z nekaj kljukicami, 12-voltno vtičnico, ravnim in dvojnim dnom, naslonjala zadnjih sedežev se lahko podrejo iz zadka Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Oznaka hybrid (hibrid) je v tem primeru nekoliko zavajajoča. Bencinskemu trivaljniku, tako učinkovito zvočno zatesnjenemu oziroma zadušenemu, da šele kasneje ugotoviš, da je motorja za slab liter, je dodan 48-voltni generator. To pomeni, da gre za blag hibrid, ki pa bencinskemu motorju pomaga v najbolj odločilnih trenutkih (boost), hkrati pa pripomore k nekaj skromnejši porabi. Trivaljnik je presenetljivo odziven, poleg tega poraba tudi pri nekaj težji nogi ostaja v zmernih okvirih, končna hitrost je visoka. Usklajenost z menjalnikom je prepričljiva, focus pospešuje celo v šesti in ko gre rahlo navzgor.

Ford focus wagon 1.0 ecoboost mHEV active (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Kljub karavanskemu zadku, kar seveda nekoliko spremeni vozne lastnosti zlasti tedaj, ko hočeš biti na zavitem hitrejši, je focus vendarle presenetljiv. In to še posebno zato, ker je v varianti active od tal oddaljen za dodatne tri centimetre. To pomeni, da naj bi bil primeren tudi za kakšno zelo nežno "terensko" preskušnjo, kar pa po drugi strani nekoliko poslabšuje njegovo lego na cesti in s tem vozno prepričljivost. Ampak ta je kljub temu nesporna in kar nalezljiva.

Armaturna plošča seveda ni nekaj, kar bi zelo navduševalo ali morda razočaralo. Fino je, ker so vendarle ohranili nekaj klasičnih gumbov oziroma stikal. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Karavanom (kombijem) napovedujejo usodo dinozavrov in tudi pri tem ni povsem jasno, zakaj. Focusov prtljažnik je uporaben, saj je dno ob podrti zadnji sedežni klopi povsem ravno, lahko je zasilna postelja, povrhu je mogoče naslonjala podreti tudi iz prtljažnika. Tam je tudi nekaj kljukic za obešanje prtljage pa 12-voltna vtičnica, dvojno dno, ki je sicer plitko, a je. Kljub takšnemu zadku se nazaj vidi presenetljivo dobro, prednja sedeža sta tudi ergonomsko zelo spodobna, sedenje zadaj je razmeroma povprečno. Focus ohranja nekaj klasičnih gumbov oziroma stikal, kar je fino in seveda pohvalno. Predvsem pa je spodoben dokaz, da zunanjost lahko zavaja - tokrat v dobrem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta