(VIDEO) Razvili električno vozilo Aptera, s katerim vozniku ne bo treba iskati električne polnilnice

Gr.G.
08.12.2020 07:40
Če boste želeli Aptero polniti med vašimi postanki, je nikakor ne smete parkirati v garažni hiši ali pod streho, saj tako solarni paneli na strehi ne bodo iz sončnih žarkov proizvajali električne energije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po izgledu spominja na vozilo iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, a prav tak odziv so si obetali razvijalci, ki stojijo za dizajnom trikolesne Aptere. Gre za električno vozilo, ki kupcu obljublja neverjetni doseg do 1600 kilometrov, ob tem pa izpostavljajo še podatek, da za polnjenje baterij Aptere ne bo potrebno iskati električne polnilnice.

Podjetje Aptera je leta 2011, ko jim ni uspelo zagotoviti dovolj finančnih sredstev za razvoj električnega vozila, sicer razpadlo, sedaj pa so se vrnili. Pred devetimi leti bi potrebovali 150-milijonsko posojilo za proizvodnjo certificiranega električnega vozila Aptera 2e. Največ zanimanja pri novem modelu pa je požela njihova obljuba, da večini voznikov sploh ne bo treba polniti njihovega električnega vozila, ki ima v najzmogljivejši različici vgrajeno 100 kWh baterijo. 

V Apteri je prostora za dva odrasla in njunega hišnega ljubljenčka. Električno energijo za vožnjo proizvajajo sončni paneli na strehi avtomobila, ki so sposobni proizvesti dovolj energije za približno 72,5 kilometra vsak dan. Strokovnjaki sicer ugotavljajo, da z Aptero ne vozite povsem na sončno energijo. Soustanovitelj Chris Anthony pa je v sporočilu za javnost tudi izjavil, da je tehnologija "Never charge", vgrajena v vsako Aptero, sposobna zagotoviti energijo za preračunano 17.700 kilometrov letno, v večini krajev na Zemlji. Seveda pa je polnilni priključek vgrajen, v kolikor bi voznik vseeno moral opraviti daljšo pot, kot jo je predvideli proizvajalec.

Aptero zaznamujejo zaobljene linije, izstopajoči prednji kolesi, vozilo je tudi lahko in ima zelo nizek količnik zračnega upora 0,13 (za primerjavo, tesla Model 3 ga ima 0,23). Do 100 km/h lahko model s prednjim pogonom pospeši v nekaj čez 5,5 sekunde, različica s trikolesnim pogonom pa v 3,5 sekunde. Proizvajalec prek spletne strani že omogoča naročilo modelov Aptera Paradigm in Paradigm Plus, zanju zahteva med 25.900 in 46.000 ameriških dolarjev (21.400 in 40.000 evrov). Prvi kupci naj bi vozila prejeli prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta