Slovensko podjetje iz zavrženih ribiških mrež izdelalo iskalnik za izgubljene ključe in druge predmete

Gregor Grosman
15.11.2020 06:00
Obstajajo napovedi, da naj bi bilo s takšnim tempom odlaganja plastike v oceane čez tri desetletja v morju več plastike kot rib.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Chipolo

Slovensko podjetje Chipolo, ki ga poznamo po pametnih iskalnikih predmetov, je predstavilo model Chipolo ONE Ocean Edition, s katerim želijo opozoriti na naraščajoč problem odpadne plastike v oceanih in pomagati pri reševanju problematike. Plastično ogrodje tega chipola je narejeno iz zavrženih ribiških mrež, ki zaradi svoje sestave in oblike predstavljajo večji del problema s plastiko v oceanih, so zapisali. Prosto plavajoče ribiške mreže namreč ogrožajo morsko življenje, hkrati pa se z razgradnjo spreminjajo v mikroplastiko, ki postane hrana morskih živali.

Znano je, da je problem plastike v oceanih vse bolj pereč. Obstajajo napovedi, da naj bi bilo s takšnim tempom odlaganja plastike v oceane čez tri desetletja v morju več plastike kot rib. Zato se je podjetje odločilo sodelovati z dobaviteljem reciklirane plastike iz oceanov, družbo Oceanworks, in ustvarilo ocean e​dition iz ribiških mrež in vrvi, ki jih je Oceanworks prestregel v priobalnih območjih in predelal v plastična zrnca. Iz teh je nato izdelano ohišje chipola.

Chipolo

Rob Ianelli, ustanovitelj in direktor Oceanworksa, je povedal, da je bila njihova ekipa navdušena nad željo slovenske družbe: “Danes ima na svetovnem trgu prednost tisti, ki se je sposoben prvi narediti korak v smeri trajnostnih produktov, pri čemer seveda ne sme trpeti kvaliteta. Kljub izzivom pri proizvodnji produkta iz reciklirane plastike, s katerimi se soočajo vsa podjetja, so samo v nekaj mesecih zasnovali chipolo ocean edition.” Dodatno bo Chipolo od vsakega prodanega obeska iz recikliranih ribiških mrež doniral 1 evro neprofitni organizaciji Oceanic Global za podporo njihovim prizadevanjem za čistejše oceane.

Chipolo

Iskalnik predmetov je vodoodporen, preprosto ga je mogoče pritrditi na ključe, torbico ali druge predmete (kartico vstavimo v denarnico), ki jih pogosto založite. Nato ga povežete z aplikacijo na vašem pametnem mobilniku, v kateri lahko aktivirate zvonjenje, sistem pa deluje tudi obratno. Če denimo na ključih nameščeni chipolo dvakrat pritisnete, bo začel zvoniti vaš telefon, da ga boste lažje našli. Zvonjenje iskalnika je dovolj glasno (120 decibelov), da boste iskani predmet našli tudi v hrupnem okolju ali če bo ta zakopan pod goro oblačil. Aplikacija vas tudi opomni, če boste od doma odšli brez vaših ključev, torbe ali otrokove najljubše igračke. Proizvajalec navaja, da bo baterija v iskalniku vzdržala do dve leti, ko se izprazni, pa jo je mogoče tudi zamenjati. Prav dolgo avtonomijo uporabniki večkrat pohvalijo v spletnih komentarjih.

Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor Chipola, je ob lansiranju različice Ocean Edition povedal, da je biti prijazen do okolja ena od pomembnih vrednot njihovega podjetja. “Vedno smo iskali rešitve, ki bi bile optimalne, tudi kar se tiče skrbi za okolje.” Kljub številnim izzivom pri prehodu iz “navadne” plastike v reciklirano so lansirali produkt, ki po kakovosti ni prav nič slabši od originala, je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta