29. dan po izgredih: Je policiji uspelo odkriti napadalca na policista, snemalca in fotoreporterja Boruta Živulovića?

B.P.
04.12.2020 14:16
Pri ljubljanski policiji smo znova preverili, kako blizu so nasilnežem, ki so na protestu pred 29 dnevi napadli tako policista kot predstavnika sedme sile. Po mnenju parlamentarnega odbora za notranje zadeve, ki mu predseduje Branko Grims (SDS), je bilo namreč ravnanje policije ob nasilnem protestu v Ljubljani ustrezno in učinkovito.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti med ljubljanskimi izgredi ...
Robert Balen
Moški, ki bi lahko imel koristne informacije
Pu Ljubljana

Ob tem pa so dodali: "Danes so ljubljanski kriminalisti v povezavi z nasilnimi izgredi na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo pri 39-letnemu osumljencu iz Ljubljane. Policisti zbirajo obvestila zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja hujskanja k upiranju po prvem in drugem odstavku 302. člena kazenskega zakonika in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje po prvem in drugem odstavku 301. člena zakonika. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo. Za prvo omenjeno kaznivo dejanje je najvišja zagrožena sankcija zaporna kazen do treh let, za drugo pa od šestih mesecev do treh let."

Robert Balen

Kako pa so ljubljanski policisti uspešni pri iskanju napadalca v modri trenirki, ki je na istem protestu napadel tako policista kot reporterja, kar so posnele tudi kamere? So morda ujeli nasilneža, ki je poškodoval fotoreporterja Boruta Živulovića, ki je bil kasneje zaradi napada tudi operiran v bolnišnici?

Tukaj je odgovor ljubljanske policije: "Policija je glede četrtkovih izgredov zaradi sumov, da je bilo izvršeno kaznivo dejanje, obravnavala kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, napad na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, in sodelovanje v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in poškodovanja tuje stvari. Več oseb je bilo pridržanih na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije. Skladno z zakonom o kazenskem postopku je policija na kraju prijela in odvzela prostost šestim osumljencem zaradi storitve zgoraj omenjenih kaznivih dejanj. Policisti so o tem obvestili dežurno državno tožilko in jo seznanili s podatki, ki so jih zbrali. V postopku je bilo ugotovljeno, da niso bili izpolnjeni pogoji za privedbo k preiskovalnemu sodniku, zato je bilo pridržanje prekinjeno, osumljenci so bili izpuščeni, zoper njih pa bo podana kazenska ovadba. Policisti glede tega nadaljujejo z zbiranjem obvestil, predkazenski postopek pa intenzivno poteka in še ni končan.

Nadaljuje se intenzivna kriminalistična preiskava, pregledi posnetkov in zbiranje obvestil, da se identificira storilce in zoper njih izvede ustrezne ukrepe. Prejeli smo več posnetkov, ki so nam jih poslali občani, opravljenih je bilo več ogledov krajev kaznivih dejanj in zavarovani dokazi, vse pa policisti še analizirajo in pregledujejo, kot rečeno, z namenom identifikacije storilcev in dokazovanja kaznivih dejanj.

Robert Balen

Potrdimo lahko, da na podlagi do sedaj zbranih dokazov obstajajo utemeljeni razlogi za sum zoper deset različnih fizičnih oseb, ki so storile kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti, in zoper enega storilca zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Celotna preiskava poteka v več smereh, podrobnosti oziroma ostalih informacij pa vam zaradi interesa preiskave ne moremo podati.

Policisti prav tako poleg več zgoraj omenjenih kaznivih dejanj preiskujejo kazniva dejanja, kjer so bili oškodovanci tudi novinarja in snemalec ene izmed medijskih hiš. Policisti v povezavi s tem preiskujejo kaznivo dejanja povzročitve hude in lažje telesne poškodbe. Enako se preiskuje tudi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. Vsi storilci še niso bili izsledeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta