30. Gradovi kralja Matjaža: Dobra ekipa, entuziazem in ljubezen do Črne

Nejc Strojnik
30.01.2022 20:00

Prireditev Gradovi kralja Matjaža je letos praznovala tridesetletnico. Zaradi korone nekoliko okrnjeno,
a vseeno več kot dostojno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ekipa iz Male Nedelje je na Gradovih kralja Matjaža že stalnica, skulpture, ki jih izdelajo, pa so prave umetnine.

Nejc Strojnik

Minuli konec tedna so v Črni na Koroškem po lanskem koronskem premoru na Matevžavih travnikih letos spet ustvarili velik kup kompaktnega snega, iz katerega so nastale prave umetnine. Prireditev, letošnja je bila jubilejna trideseta, res ni potekala v običajnih okvirih. Gradilo je sedem ekip, vse na povabilo občine. Bilo bi jih še nekaj več, a tik pred zdajci je zaradi omikrona bilo nekaj odpovedi. Dogajanje v Črni je bilo tako res bolj butično in v luči epidemičnih razmer, a pogled proti graditeljem je dajal slutiti, da bi se prihodnje leto lahko vrnili v stare tirnice. "Zelo sem zadovoljna. Dogajanje je res nekoliko okrnjeno, a tridesetletnico smo vseeno proslavili na dostojen način. Tudi ob upoštevanju ukrepov se je mogoče družiti, kar smo dokazali. Sem pa prepričana, da bo prihodnje leto še bolje in da bo prireditev v obsegu, ki si ga kralj Matjaž zasluži," je povedala županja Romana Lesjak.

Ledena dežela kralja Matjaža

Letošnje dogajanje je še popestril mojster ledenih skulptur Miro Rismondo, ki je v Črni že večkrat ustvarjal, a še nikoli tako na veliko. Na Koroško je skupaj s še petimi člani ekipe prišel že v četrtek in s sabo pripeljal deset ton ledu. Iz njega je nastalo deset dih jemajočih skulptur. V središču pozornosti sta bila seveda kralj Matjaž in njegova Alenčica, fantje pa so med drugim izdelali še medveda, Jožeta Plečnika, ledeni grad, kraljev prestol in otroški tobogan. Nastala je prava dežela kralja Matjaža, nad katero je bil navdušen tudi glavni junak. "Enkratno! Marsikaj sem že videl, ampak še vedno ne morem verjeti, kakšne umetnine je mogoče narediti iz ledu," je bil navdušen kralj Matjaž. Rismondo, po poklicu kuhar, je prvo skulpturo, laboda, izdelal pred dvajsetimi leti. "Pomembna je ljubezen do oblikovanja. Vse se da naučiti. Tudi jaz pred desetimi leti nisem znal niti pol toliko kot danes. To pride s kilometrino. Velik motivator pa je veselje, ki te porine naprej in ti daje energijo," je dejal. Led, ki ga je pripeljal v Črno, je začel izdelovati pred dobrim mesecem. "Imam stroje, eden lahko hkrati izdela dva bloka ledu, pri čemer cel proces traja tri dni. Led je narejen iz čiste vode, stroj simulira tehniko nastajanja ledu v reki. Tako nastane izjemno čist kristal. Saj veste, da če vodo samo zamrznete, led ni tako lep, ampak je moten, bel."

Kralj Matjaž, ki je v spremstvu oprode navdušeno korakal med graditelji, jih opazoval in tudi bodril, se je na prizorišče pripeljal kar po črnjanski zajli, Olimpilinu, najdaljšemu ziplinu v Sloveniji. "Že lani smo se z Alenčico in oprodo peljali. Čudovito. Res lep razgled. Zdaj nas ni več strah, smo že navajeni," se je nasmehnil. Zelo so ga razveselili tudi graditelji iz Male Nedelje, ki so prireditev prvič obiskali leta 2005 in od takrat niso manjkali niti enkrat. Od kod sploh tolikšna ljubezen do Črne? "Na Koroškem je vedno čudovito vzdušje. Ljudje so enkratni. Tako kot mi Prleki. Pa ne samo pozimi, tudi poleti radi pridemo in gremo na Uršljo goro in Peco ter v Mitnjeku obiščemo našega pajdaša Matjaža," je povedal vodja ekipe Sandi Kšela. V Črno so se letos pripeljali kar z avtobusom in kot vsako leto tudi tokrat izdelali imenitno skulpturo kralja Matjaža.

Črna je zelo "farbasta"

Ko se je Dušanu Štruclu - Dixiju pred tridesetimi leti med turnim smučanjem porodila ideja o Gradovih kralja Matjaža, si gotovo ni predstavljal, da bo prireditev, ki je do leta 2019 bila v Podpeci, prerasla v tako veliko. "Gotovo je ena od ključnih prireditev, ki je naš konec postavila na slovenski zemljevid," pravi Dixi. Idejo so pomagali uresničiti še Matjaž Mrdavšič, Žare Tomšič, Mateja Mešl in Nataša Perovec. "Najprej je bilo osem ekip, nato 15, 30, kmalu že čez sto. Zelo lepe spomine imam, včasih smo zmrzovali, kakšno leto pa smo bili kar zgoraj brez, tako sončno in toplo je bilo. Prireditev je bila del projekta Naredimo Črno spet barvito in danes lahko rečem, da je Črna zelo 'farbasta'," se je nasmehnil Tomšič, Mešlova pa je dodala, da ima kraj kljub razvoju še veliko potenciala: "Čuda dobrih stvari se še da narediti. Vse, kar potrebuješ, so dobra ekipa, entuziazem in ljubezen do Črne."

Vsi, ki so minuli konec tedna obiskali Črno na Koroškem, so torej imeli kaj videti, skulpture pa bodo za ogled na voljo, dokler bosta sneg in led kljubovala vremenu. "Drugo leto pa na polno," je še povedal kralj Matjaž, ki je menda na teren že poslal svoje zdravilce. Da pozdravijo ljudi in uničijo koronavirusno nadlogo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta