Ali ob menjavi osebnih dokumentov določen čas ne bomo mogli vstopati na mesta, kjer je obvezen PCT pogoj?

Asja Lednik Štrukelj
07.12.2021 11:18

Preverjanje pogoja PCT na skoraj vsakem koraku sproža tudi vprašanja, ki si jih v času pred epidemijo marsikdo ni zastavljal. Bralka nas je tako opozorila na primer menjave osebnih dokumentov ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Istočasno je, pripoveduje, morala menjati osebno izkaznico in vozniško dovoljenje. "Osebno izkaznico so na upravni enoti preluknjali in povedali, da je do dne, ko ne dobim nove, ta neveljavna. Vozniško dovoljenje so mi vzeli in za čas, dokler ne dobim novega, dali kartonček, ki pa je brez fotografije. To pomeni, da sem za nekaj časa brez osebnih dokumentov." Sprašuje se, kaj to pomeni denimo pri vstopu v trgovski center, kino ali muzej, kjer je preverjanje PCT pogoja obvezno, hkrati pa je nujno treba pokazati tudi osebni dokument.

Na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da za čas do vročitve vozniškega dovoljenja sme oseba voziti motorno in priklopno vozilo tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi, s potrdilom, da je pri upravni enoti dala vlogo za izdajo vozniškega dovoljenja, na katerem je navedeno, da izpolnjuje pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja. Opozarjajo pa, da se "istovetnost v tem času ne more izkazovati s tem potrdilom, zato mora imeti oseba pri sebi drug dokument, ki vsebuje fotografijo imetnika in ga je izdal državni organ".

Kako je z uporabo osebne izkaznice?

Drugače je z osebno izkaznico. Na notranjem ministrstvu pravijo, da zakon o osebni izkaznici v enem od svojih členov določa, da mora državljan ob vložitvi vloge za izdajo nove osebne izkaznice staro osebno izkaznico (če jo poseduje) predložiti v uničenje. "Hkrati zakon dopušča, da na izrecno prošnjo državljana uradna oseba uniči osebno izkaznico šele ob vročitvi nove. Razlog za takšno zaprosilo je potreba po imetništvu osebne izkaznice zaradi dnevnega prehoda meje, pa tudi zaradi drugega upravičenega razloga, kar je glede na trenutno situacijo lahko tudi potreba po izkazovanju pogojev PCT in identitete z identifikacijskim dokumentom." Na ministrstvu dodajajo, da v tem primeru velja, da je lahko nova osebna izkaznica vročena samo pri pristojnem organu in ne po pošti, saj je le tako mogoče zagotoviti kontrolirano uničenje starega dokumenta. V teh primerih se stara osebna izkaznica, ki ni fizično uničena oziroma preluknjana, sicer evidentira kot neveljavna, z registrsko opombo: "Osebna izkaznica se lahko uporablja do vročitve nove." 

Na notranjem ministrstvu opozarjajo, da lahko državljan osebno izkaznico, ki ji je veljavnost potekla od 29. marca lani, do konca leta še naprej uporablja kot dokument za izkazovanje istovetnosti in državljanstva ter za nastopanje v pravnem prometu na območju Slovenije. "To je mogoče v primeru, če v tem času ni prišlo do spremembe osebnih podatkov, navedenih na dokumentu, kot na primer do spremembe naslova ali osebnega imena."

Na ministrstvu še dodajajo, da je "vlada 11. novembra letos sprejela tudi predlog zakona o spremembi in dopolnitvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o osebni izkaznici. Ta omogoča tudi uporabo pretečenih osebnih izkaznic do začetka izdaje novih, torej do 28. marca 2022. Državljani lahko osebne izkaznice, ki jim veljavnost poteče v obdobju od 29. marca 2020 do 27. marca 2022 (če se njihovi osebni podatki niso spremenili), uporabljajo za izkazovanje istovetnosti in državljanstva na območju Republike Slovenije. Vlada je predlog zakona poslala v obravnavo državnemu zboru po nujnem postopku".

Primeri, ko je treba reagirati človeško

Kako pa je v praksi? Toni Pugelj, direktor SES Slovenija, kamor sodijo nakupovalna središča Aleja, Citypark, Citycenter Celje, Europark Maribor in Center Vič, primera, kakršen je bralkin, še niso zaznali. "Če pa je bil, pa ga je naše osebje vsekakor temu primerno tudi rešilo. Če oseba zamenja osebno izkaznico in vozniško dovoljenje, ima še vedno lahko potni list ali pa preluknjano izkaznico oziroma vozniško dovoljenje. V nasprotnem primeru ima potrdilo in tudi kartonček namesto vozniškega dovoljenja. Skratka, svojo identiteto lahko kljub temu izkaže in se nam to ne zdi problem." Pugelj pravi, da je v tovrstnih primerih treba odreagirati človeško in po zdravi pameti.

"Če bi bilo teh primerov več, potem bi šlo za izkoriščanje, glede na to pa da tega nismo zasledili, ocenjujem, da so se težave rešile na samem licu mesta." Tisto, kar ga posebej veseli, pa je podatek, da večina obiskovalcev, ki sprejemajo preverjanje pogojev, ob prihodu kar sami pripravijo potrebne dokumente, še preden pridejo do osebja.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.