Ali stranke SDS brez Janeza Janše res ni? Maver: Lahko bi ga uspešno nasledili vsaj trije sedanji politiki SDS

Janez Janša pred junijskim volilnim kongresom v svoji stranki nima prave opozicije. Odstotek tistih, ki so z njegovimi potezami nezadovoljni, je nizek, pravijo viri blizu stranki. Starega novega šefa stranke naj bi v SDS zaradi epidemije covid-19 izbirali po starem sistemu delegatov. Statut stranke sicer predvideva, da bo predsednika v prihodnje volilo članstvo na predkongresnih konferencah, kar bi Janši na koncu verjetno prineslo še več glasov. Miha Kovač: "Ne verjamem, da bo kdaj kakšen drug človek na vrhu SDS. Poglejte, kaj se je zgodilo z LDS, potem ko se je Janez Drnovšek umaknil iz stranke. V bistvu je stranka v nekaj letih izginila." Aleš Maver: "Janšo bi lahko uspešno nasledili vsaj trije sedanji politiki SDS."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Da bo Janez Janša še naprej vodil SDS, ni nobenega dvoma. Vprašanje je zgolj, ali bo prejel 95-, 98- ali 99-odstotno podporo, je slišati v krogih blizu SDS. Aktualni predsednik SDS opozicije v stranki namreč nima. "Odstotek tistih, ki bi bili nezadovoljni z aktualnimi potezami, je nizek. Janša si je še bolj utrdil položaj v stranki. Povečal si je kapaciteto glasov, hkrati pa pravoverne, zveste hrani z odzivi in odločitvami glede STA, tujih medijev ... In ne daje znakov, da bi se potegnil nazaj," pravijo naši sogovorniki blizu SDS. Ob tem dodajajo, da navodil, kdo mora biti izvoljen v katerega od strankarskih organov, sicer ni. Vendar če si izvoljen, si raje tiho, težko je "biti glasen", ker te potem takoj utišajo, označijo te za sovražnika, je še slišati.

Zaradi epidemije naj bi volili po starem

Predsednika stranke SDS so zadnjič volili na kongresu leta 2017. Za Janšo je tedaj glasovalo 666 delegatov, pet jih je bilo proti, protikandidata pa ni imel. "Vztrajali bomo, dokler bo treba, dokler ne bo Slovenija postala domovina za vse," je pred štirimi leti v Mariboru, kjer je bil prisoten tudi madžarski premier Viktor Orban, med drugim napovedal Janša. In kot pravijo tisti, ki so že zasedali položaje v organizaciji SDS, je sprememba statuta stranke na zadnjem kongresu Janši zagotovila skorajda trajen mandat.

Volilnega kongresa SDS v Mariboru se je pred štirimi leti udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban.
Sašo Bizjak

Če so namreč doslej lahko glasovali le izbrani delegati, imajo zdaj to možnost vsi polnopravni člani stranke, torej tisti, ki plačujejo članarino. V tako veliki volilni bazi stranke, ki naj bi štela okoli 30 tisoč članov, pa bi morebitni Janšev protikandidat težko zbral zadostno podporo. A tokrat naj bi se kongres vendarle odvil še po starem. Svet stranke je namreč zaradi epidemije novega koronavirusa nedavno dodal določilo v statut, da se volitve v primeru izrednih razmer izvedejo po starem sistemu, saj bi konference večjih lokalnih odborov zaradi epidemioloških razmer težko izpeljali. Člani bi morali namreč predsednika neposredno in tajno voliti na isti dan na volilnih občinskih konferencah po Sloveniji.

Nekdanji poslanec SDS Miha Brejc (desno) meni, da je SDS vodena po principih, ki so znani iz nekdanje skupne države.
Sašo Bizjak

Samo enkrat je imel protikandidata

Jože Pučnik
Dragiša Modrinjak

 Janša največjo stranko na desnem političnem polu vodi od leta 1993, kar pomeni, da je na čelu SDS že 28 let. V tem pogledu se z njim ne more kosati nihče od drugih prvakov strank z izjemo Zmaga Jelinčiča, ki SNS vodi 30 let, torej od njene ustanovitve. Janša je SDS, ki se je takrat imenovala Socialdemokratska stranka Slovenije (SDSS), prevzel iz rok nekdanjega voditelja koalicije Demos Jožeta Pučnika.

Janez Janša in Marjan Podobnik
Boris Vugrinec

 Če se je SDSS pod Pučnikovim vodstvom na volitvah leta 1992 s 3,34 odstotka glasov komaj prebila v državni zbor, je stranka pod Janševim vodstvom v 90. letih doživela strm vzpon. Na parlamentarnih volitvah leta 1996 so dobili 16 poslancev, a je SLS pod vodstvom Marjana Podobnika dobila tri poslance več. Na volitvah leta 2000 je SDSS nato postala najmočnejša stranka na desnici. Septembra 2003 se je preimenovala v SDS, na volitvah pa je prvič zmagala leta 2004.

Janša je bil nato trikrat izvoljen za predsednika vlade, njegova prva vlada v mandatu 2004–2008 je tudi edina do zdaj, ki je svoj mandat izpeljala do konca v nespremenjeni koalicijski sestavi. Za predsednika stranke je bil Janša izvoljen na kongresih v letih 1993, 1995, 1999, 2001, 2005, 2009, 2013 in 2017. Vedno je kandidiral brez nasprotnika, razen leta 1993, ko je bil njegov protikandidat Andro Ocvirk, eden od podpredsednikov nekdanje Demosove vlade. Ocvirk je na takratnem kongresu zbral 12 glasov, Janša pa 198.

Pred kongresom ostro nad Levico

SDS bo novo vodstvo stranke izbirala 19. junija, torej na isti dan, ko bodo novega predsednika stranke volili v DeSUS. V začetku tedna so v SDS javnost razburili z osnutkom ene od kongresnih resolucij, ki svari pred obnovitvijo državljanske vojne. Med drugim so bili kritični do protivladnih protestnikov, ki so na enem od shodov v Ljubljani nedavno simbolično zažgali poslanske stolčke. V SDS so omenjeno protestniško akcijo označili za "naci-požig", ki da napoveduje usodno zaostrovanje razmer, "kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne". Razmere v državi so po njihovih navedbah še slabše kot pred osmimi leti, ko je svet SDS ocenil, da tranzicija v Sloveniji ni uspela.

"Stvari so šle tako daleč, da danes obstaja resna možnost, da pride do strmoglavljenja demokracije in obnovitve totalitarnega režima, kot predvideva resolucija Sveta Evrope," so zapisali v prej omenjenem osnutku resolucije, ki govori o obrambi ustavnih temeljev slovenske države. Težnje po odpravi parlamentarne demokracije so pripisali Levici, ki so jo označili kot ekstremistično, njen program pa da je "v neposrednem nasprotju z ustavno ureditvijo", zato pričakujejo odziv ustreznih državnih organov. V Levici so se na omenjeni zapis odzvali z besedami, da SDS spet ustvarja sliko sveta, ki nima nobene zveze z realnostjo.

Protivladne proteste so v SDS označili za ulično nasilje, ki ga s podporo levih političnih sil izvajajo ekstremisti.
Robert Balen

V SDS so bili v osnutku resolucije kritični tudi do drugih političnih nasprotnikov. Protivladne proteste so označili za ulično nasilje, ki ga s podporo levih političnih sil izvajajo ekstremisti, ki so povezani tudi s tujimi omrežji in gibanji, dotaknili pa so se tudi tako imenovanih ljudskih vstaj, ki so zaznamovale mandat druge Janševe vlade v obdobju 2012–2013 in ki jih je po njihovi oceni zaznamovalo nasilje. Nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku so zaradi odlikovanja nekdanjega šefa Udbe Tomaža Ertla in njegovih izjav o povojnih pobojih kot drugorazrednih temah očitali odgovornost pri "ubijanju demokratične kulture."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.